Αρθρογραφία

Αντιμετώπιση Χόνδρινων Βλαβών των Αρθρώσεων του Κάτω Άκρου

Ο σύγχρονος τρόπο ζωής μας, με το διαρκές καθημερινό «τρέξιμο», με τις αθλητικές δραστηριότητες, και με τα ατυχήματα υψηλής ενέργειας (τροχαία, εργατικά ατυχήματα) οδηγεί σε καταπόνηση τις αρθρώσεις μας. Ιδιαιτέρως η άρθρωση του αστραγάλου, γόνατος και ισχίου υπόκειται τραυματισμούς.

Ο  Ορθοπαιδικός Δημήτρης Νικολόπουλος,  Επιμελητής Ορθοπαιδικής Κλινικής, Κεντρική Κλινική Αθηνών, με εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις και  Αρθροσκόπος του Ισχίου, του Γόνατος και της Ποδοκνημικής άρθρωσης (αστραγάλου), καθημερινά εξετάζει στην Κεντρική Κλινική Αθηνών και αντιμετωπίζει συντηρητικά ή χειρουργικά ασθενείς με τραυματισμούς των αρθρώσεων αυτών.

Οι ασθενείς προσέρχονται στο ιατρείο μετά μικροτραυματισμούς ή έντονη καταπόνηση και αναφέρουν πόνο, οίδημα (πρήξιμο) στην άρθρωση ή περιγράφουν αίσθημα αστάθειας στη βάδιση. Μετά την κλινική εξέταση, ακολουθεί περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος στην Κλινική , είτε με ψηφιακή ακτινογραφία σε απλές περιπτώσεις, είτε με υψηλής ανάλυσης αξονική και μαγνητική τομογραφία προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη χόνδρινων βλαβών στις αρθρώσεις αυτές ή η ρήξη συνδέσμων, οπότε και αστάθεια.

Ο χόνδρος είναι το «μαξιλάρι» που προστατεύει το οστό στις αρθρώσεις. Αν απογυμνωθεί η άρθρωση από χόνδρο σε μεγάλη έκταση, τότε έχουμε αρθρίτιδα. Ο χόνδρος παράγει το αρθρικό υγρό για να έχουμε κίνηση χωρίς τριβές στις αρθρώσεις μας. Δυστυχώς όμως έχει μικρή ικανότητα αναγέννησης σε περίπτωση τραυματισμού. Στην χονδροπάθεια, αρχικά αρχίζει να «μαλακώνει» ο χόνδρος, ακολούθως «σχίζεται» και ακολουθεί απογύμνωση του οστού, όπου πλέον μιλάμε για αρθρίτιδα.

Σε περιπτώσεις κακώσεων στο γόνατο και ειδικά μετά ρήξης συνδέσμων (πρόσθιου ή οπίσθιου χιαστού) συχνά έχουμε χόνδρινες βλάβες, όπως και σε περιπτώσεις χρόνιας ρήξης μηνίσκου. Επίσης στα διαστρέμματα του αστραγάλου στο 10-15% συμβαίνει τραυματισμός του χόνδρου με απογύμνωση του οστού. Στις περιπτώσεις αυτές πρήζεται η άρθρωση, έχουμε πόνο έντονο στο περπάτημα, ενώ είναι αδύνατο να εργαστούμε ή να αθληθούμε. Τότε επεμβαίνουμε ως αρθροσκόποι και αφού εξαντλήσουμε όλα τα συντηρητικά μέτρα (φυσιοθεραπείες, ανάπαυση, βάδιση με πατερίτσες) αποφασίζουμε να διεγείρουμε τα κύτταρα του χόνδρου ώστε να αναγεννηθεί σε ποσοστό 70%-95%.

Οι πιο σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζονται στην Κεντρική Κλινική Αθηνών, ένα Πρότυπο Διαγνωστικό, Ερευνητικό και Θεραπευτικό Κέντρο, παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας (πιστοποιημένες κατά ISO), στηρίζονται στη Διεθνή Εταιρεία Χόνδρινων Βλαβών όπου ο κ. Δημήτρης Νικολόπουλος , ως  μέλος  παρακολουθεί με την ομάδα των Αρθροσκόπων Ιατρών τις επιστημονικές εξελίξεις.