Νέα

Απαραίτητη η αύξηση ενημέρωσης και γνώσης του κοινού για την πρόληψη

Μπορεί στην πλειονότητα οι Έλληνες να κάνουμε τακτικά γενικές εξετάσεις, αλλά αμελούμε το αλφαβητάρι της πρόληψης, ή να υποβληθούμε σε απαραίτητους σύμφωνα με τους ειδικούς προσυμπτωματικούς ελέγχους.  Και το πιο ανησυχητικό: Τέσσερις στους δέκα χρονίως πάσχοντες θεωρούν πολύ δύσκολο να τηρήσουν τις οδηγίες του γιατρού για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Εντυπωσιακά υψηλό είναι το ποσοστό όσων επισκέφθηκαν τον τελευταίο χρόνο γιατρό ή υπηρεσία Υγείας για να κάνουν γενικό προληπτικό έλεγχο υγείας, αφού ανέρχεται στο 75%. Γενικές εξετάσεις έκαναν στα τελευταία δύο χρόνια (περισσότερο από ένα χρόνο, λιγότερο από δύο) το 12,7%, και μόλις το 1,9% δηλώνει ότι δεν έχει επισκεφθεί ποτέ γιατρό ή υπηρεσία για γενικό προληπτικό έλεγχο υγείας. Το 58% έκανε εξετάσεις για να προλάβει μια ασθένεια με έγκαιρη διάγνωση, το 19,1% επειδή είναι χρόνιος ασθενής και πρέπει να ελέγχεται τακτικά και το 16,5% έκανε γενικές εξετάσεις έπειτα από σύσταση γιατρού ή φαρμακοποιού. Για όσους δεν έκαναν πρόσφατα προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, οι βασικές αιτίες είναι η άποψή τους ότι δεν το έχουν ανάγκη, η αδυναμία κάλυψης του κόστους και ο φόβος για μια κακή είδηση.
Παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, η επιστημονική συνεργάτης του τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτα Ναούμ, χαρακτήρισε ως απαραίτητη την αύξηση της ενημέρωσης και της γνώσης του κοινού για την πρόληψη, ενώ τόνισε και την ανάγκη δημιουργίας οργανωμένων προγραμμάτων πρόληψης με κατάλληλη και προσωπική ενημέρωση των ενδιαφερόμενων ομάδων πληθυσμού.