Νέα

Αρθρίτιδα , πόνος και οι εποχές του χρόνου

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, αναλύοντας το γονιδίωμα χιλιάδων ανθρώπων   διαπίστωσαν ότι  πολλά από τα γονίδιά  αλλάζουν τη συμπεριφορά τους αναλόγως με την εκάστοτε εποχή του χρόνου, με αποτέλεσμα να υπάρχει εποχιακή διακύμανση και σε πολλά προβλήματα υγείας – από τις φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η αρθρίτιδα έως τα εμφράγματα και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications», διεξήχθη σε δείγματα αίματος και ιστών από περισσότερους από 16.000 εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο.

Ομάδα επιστημόνων υπό τον δρα Τζων Τοντ, καθηγητή Ιατρικής Γενετικής στο Κέιμπριτζ, εξέτασε 22.000 γονίδια διαπιστώνοντας ότι το ένα τέταρτο παρουσίαζε σαφείς ενδείξεις αλλαγής αναλόγως με την εποχή του χρόνου.

Όπως έδειξε η μελέτη, σε χώρες όπως η Βρετανία όπου υπάρχει μεγάλη αλλαγή του καιρού από εποχή σε εποχή, οι γονιδιακές αλλαγές ήταν εντονότερες, με τα γονίδια τα είναι πιο δραστήρια κατά τους χειμερινούς μήνες. Αντιθέτως, σε χώρες όπως η Ισλανδία όπου ο καιρός είναι σταθερά χειμερινός, οι εποχιακές διακυμάνσεις στη λειτουργικότητα των γονιδίων ήταν περιορισμένη. Επιπλέον, στις χώρες κοντά στον ισημερινό, τα γονίδια ήταν πιο ενεργά την εποχή των βροχοπτώσεων, προφανώς επειδή όταν έχει πολλές βροχές είναι πιο ενεργά νοσήματα όπως η ελονοσία.