Νέα

Αθλητισμός και σκολίωση

Το να επιτρέπετε στα παιδιά σας να αθλούνται όταν διαγνωστούν με σκολίωση μπορεί να φαίνεται αντιφατικό. Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι ο αθλητισμός είναι πολύ σκληρός και η συνεχής κίνηση θα επιδεινώσει τα συμπτώματα και την εξέλιξη της καμπύλης. Η άσκηση είναι πραγματικά εξαιρετικά επωφελής για τους νέους αθλητές με σκολίωση και παίζει μεγάλο ρόλο σε μια επιτυχημένη θεραπεία. Εξαρτάται το μέγεθος και την θέση του κυρτώματος ή των κυρτωμάτων.

Ενισχύει, όχι μόνο τους βασικούς  μύες που υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, αλλά βοηθά επίσης να διατηρηθεί το σώμα ευκίνητο και να αποτραπεί η ακαμψία. Επιπλέον υποστηρίζει τη συνολική υγεία και ενισχύει την αυτοεκτίμηση.

 Κολύμβηση

Η κολύμβηση συμβάλλει στην ενίσχυση της σπονδυλικής στήλης σε ένα περιβάλλον χωρίς βαρύτητα . Ασκείται λιγότερη πίεση στη σπονδυλική στήλη και  δεν υπάρχουν τα φυσιολογικά ενοχλήματα  όπως με άλλα αθλήματα. Το νερό προσφέρει αντίσταση, η οποία βοηθά στην οικοδόμηση των μυών, στη βελτίωση της αντοχής και της ευελιξίας, και χρησιμοποιεί περισσότερους από τους μυς του σώματος. Αυτοί οι μύες χρησιμοποιούνται, επίσης, με ένα πιο ισορροπημένο, συμμετρικό τρόπο. Επιπλέον, το δροσερό νερό βελτιώνει την κυκλοφορία στους ιστούς του σώματος και μπορεί να λειτουργήσει ως αγχολυτικό για να απελευθερώσει την ένταση. Αποφύγετε την ανταγωνιστική κολύμβηση γενικά.  Αν ωστόσο, έχετε θωρακική σκολίωση, το κολύμπι για πολλές ώρες καθημερινά θα μπορούσε να προκαλέσει ισοπέδωση  της θωρακικής μοίρας και εξέλιξη της καμπύλης. Η μειωμένη χωρητικότητα των πνευμόνων, κάτι που συμβαίνει σε σοβαρή σκολίωση, μπορεί να επιφέρει δυσκολίες.

 Ποδηλασία / Βόλτα με ποδήλατο (όχι αγωνιστικό)

Η ποδηλασία είναι μια άσκηση χαμηλής έντασης που παρέχει μια μεγάλη καρδιαγγειακή προπόνηση, χωρίς να επιδεινώνει την καμπυλότητα της  σκολίωσης. Να είστε ενήμεροι για τη στάση του σώματος κατά την ποδηλασία – κρατήστε την πλάτη ίσια και το κεφάλι στη γραμμή με τους ώμους σας. Αποφύγετε την ποδηλασία εκτός δρόμου(,off-road) επειδή τα απότομα τραντάγματα μπορεί να συμπιέσουν τη σπονδυλική στήλη, να πιέσουν τους δίσκους, και να αυξήσουν τον πόνο.

 Ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο δυναμώνει τους μύες του κορμού που βοηθούν να διατηρηθεί η φυσική καμπυλότητα της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και εξουδετερώνει την ισοπέδωση που συμβαίνει με την θωρακική σκολίωση, αλλά δεν βοηθά το ότι πλέον τα περισσότερα γήπεδα είναι κακοσυντηρημένα συνθετικά με πολλούς κραδασμούς. Επίσης το επίπεδο συναγωνισμού παίζει ρόλο, γιατί μπορεί να μην είναι σαν το αμερικανικό ποδόσφαιρο, αλλά παραμένει ένα άθλημα επαφής.

 Διατάσεις

Οι διατάσεις ανακουφίζουν από την ένταση και βοηθούν στην αποκατάσταση του εύρους κίνησης η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη σκολίωση, αλλά εξαρτάται από τον τύπο και το μέγεθος σκολίωσης το είδος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Απαιτείται προσοχή με το τέντωμα, καθώς  δεν είναι κάθε τύπος επωφελής για τα άτομα με σκολίωση.

Ενώ ορισμένες ασκήσεις θα πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται, ανάλογα με τον τύπο της καμπύλης, σκολίωση και συμμετοχή στον αθλητισμό μπορεί-και πρέπει-να πάνε μαζί. Επιτρέποντας στα παιδιά με σκολίωση να συνεχίσουν  να ασχολούνται με τα αθλήματα που αγαπούν, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή θεραπεία.