Αρθρογραφία

Αυξάνονται οι ώρες καθιστικής ζωής

Πρόσφατη Ισπανική  μελέτη καταγράφει το νέο τρόπο ζωής και  τη διαρκή αύξηση  στο χρόνο καθιστικής συμπεριφοράς    των ενηλίκων. Τα ποσοστά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας αναδεικνύει τα κενά σημεία του συστήματος υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την αμηχανία των ειδικών απέναντι στη πρόληψη ως πρόκληση της δημόσιας υγείας.

Τα δεδομένα για τη χώρας μας είναι αρκετά απογοητευτικά. Όλες οι χώρες παρουσίασαν μεταβολές κατά τη διάρκεια της 15ετίας, με τις περισσότερες να καταγράφουν  μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση της καθιστικής ζωής.

Μεταξύ των χωρών αυτών είναι η Ελλάδα. Παρατηρήθηκε επίσης πως η αύξηση της καθιστικής ζωής ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου μεταξύ των γυναικών (όπως και σε Ιταλία, Γαλλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σουηδία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ρουμανία και Σλοβενία).  Συνολικά, όμως, τα σχετικά ποσοστά είναι κατά πολύ υψηλότερα στους άνδρες στο σύνολο του δείγματος της μελέτης.

Από τα ευρήματα της μελέτης προκύπτει ότι αυξήθηκε κατά 8% ο αριθμός των ενηλίκων που περνούν πάνω από τεσσεράμισι ώρες καθιστοί ημερησίως . Η αύξηση έφθασε το 22,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 17,8% στη Γαλλία, το 7,4% στη Γερμανία και το 3,9% στην Ισπανία.

Σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό νεότερων και μεγαλύτερης ηλικίας ενηλίκων είχε έντονη καθιστική συμπεριφορά καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια της μελέτης, με το ποσοστό των νεότερων να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη αύξηση της σωματικής αδράνειας έως το 2017 ήταν εκείνη των ατόμων ηλικίας 35 έως 44 ετών – με την αύξηση στον αριθμό των ενηλίκων που περνούσαν περισσότερες από τεσσεράμισι ώρες καθισμένοι την ημέρα να φθάνει από το 43,7% στο 50,4%.

Ο Xián Mayo Mauriz, επικεφαλής της μελέτης, υπογράμμισε τους  κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία, η καθιστική ζωή, επισημαίνοντας πως θα μπορούσαν να είναι σημαντικές οι αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης που παρατηρείται στην καθιστική συμπεριφορά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος τόνισε πως η παρατηρούμενη αύξηση μπορεί να αποδοθεί στην τεχνολογία και στον ολοένα και περισσότερο χρόνο που περνούν οι άνθρωποι κρατώντας ένα smartphone ή παρακολουθώντας υπηρεσίες streaming.