Νέα

Χέρι – χέρι η καλή στάση σώματος με την υγεία

Η στάση του σώματος είναι μια σημαντική πτυχή της καλής υγείας.

Ως «στάση του σώματος» μπορεί να οριστεί ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να θέτουμε τον εαυτό μας ή τα άκρα μας σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα μας. Είναι η θέση που κρατάμε το σώμα ενάντια στην βαρύτητα κατά την όρθια, την καθιστή ή την κεκλιμένη στάση.
Η σωστή στάση του σώματος είναι αυτή κατά την οποία τα διαφορετικά τμήματα του σώματος μας, όπως το κεφάλι, ο λαιμός, το στήθος και η κοιλιά, ισορροπούν κατακόρυφα το ένα πάνω στο άλλο, έτσι ώστε το βάρος να διαβιβάζεται στην λεκάνη και από εκεί στα πόδια με την ελάχιστη προσπάθεια και καταπόνηση των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων.

Το κεφάλι είναι κεντραρισμένο πάνω από την λεκάνη, το πρόσωπο έχει κατεύθυνση προς τα μπροστά και η ωμική ζώνη είναι στο ίδιο επίπεδο με την λεκάνη.

Η κακή στάση του σώματος θεωρείται συνήθως πρόβλημα του ενήλικα, αλλά μπορεί και τα παιδιά να υποφέρουν από τις ίδιες συνέπειες και τους κινδύνους της κακής στάσης του σώματος. Είναι σημαντικό το παιδί να έχει μια σωστή στάση σώματος σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του .

Η προσοχή της σωστής στάσης του σώματος, σε όλες τις φάσεις της καθημερινότητάς κατά την ανάπτυξη του παιδιού, είναι αναμφισβήτητα μεγάλης σημασίας. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να καταλάβουν ότι είναι καλύτερα να προληφθούν οι παρεκκλίσεις της σπονδυλικής στήλης, παρά να θεραπευθούν. Το σχήμα του σκελετού που θα οικοδομηθεί μέχρι το τέλος της σκελετικής ωρίμανσης, θα συνοδεύει το άτομο μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Η κακή στάση του σώματος σε ένα παιδί μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κακής κυκλοφορίας του αίματος, χρόνια άλγη και πόνους, δυσκαμψία των αρθρώσεων, κακές συνήθειες ύπνου και κύφωση. Επιπλέον, πιθανόν περιορισμένη κίνηση, μειωμένη ικανότητα των πνευμόνων και κακή λειτουργία του εντέρου.

Τέλος, η καλή στάση του σώματος παίζει επίσης ρόλο στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι με την καλή στάση του σώματος τα παιδιά αισθάνονται αυτόματα πιο σίγουρα και με περισσότερο αυτοπεποίθηση.