Νέα

Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και νιώθεις εξαντλημένος; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα»

 Η  εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας  ήταν   αφιερωμένη στην έγκαιρη διάγνωση των 200 ρευματικών παθήσεων, διάγνωση που μπορεί να αλλάξει δραστικά την αντιμετώπιση τους και την εξέλιξή τους.

Στην Ελλάδα οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία, μεταξύ όλων των νοσημάτων, χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%). Επίσης, κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0% και 17,7% αντίστοιχα). Ανάλογα μελανά στοιχεία αποτυπώνουν και την καθημερινότητα των ανθρώπων με ρευματικές ασθένειες: το 25% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία του μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ ένας στους 2 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσβαση σε ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επισημαίνουν την αξία της έγκαιρης διάγνωσης για την  αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών και των μυοσκελετικών νοσημάτων. Εάν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, οι καθημερινές δραστηριότητες θα επηρεαστούν,  μειώνοντας την ποιότητα ζωής και  αυτό θα έχει αντίκτυπο στις σωματικές ικανότητες.

Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και νιώθεις εξαντλημένος; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα” ήταν  το μήνυμα που στέλνουν οι ειδικοί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας .