Το ανθρώπινο μυαλό παίζει παράξενα παιχνίδια. Ως ανθρώπινα όντα έχουμε την ικανότητα να απεγκλωβιζόμαστε από εξωτερικά ερεθίσματα όποτε το έχουμε ανάγκη, μας δίνεται η δυνατότητα να ταξιδεύουμε μέσα μας, ανακαλώντας το παρελθόν, προβλέποντας το μέλλον, να βυθιζόμαστε σε ονειροπολήσεις, να φανταζόμαστε κόσμους που ποτέ δεν υπήρξαν. Οι σκέψεις που κάνουμε όταν έχουμε σχέδια για το μέλλον, όταν διαρκώς απασχολούμε το μυαλό μας με κάτι, είναι ελάχιστες γιατί δεν προλαβαίνουν να συμβούν. Οι σκέψεις που δημιουργούνται όταν το ανθρώπινο μυαλό δεν ασχολείται με τίποτα είναι αμέτρητες, και θεωρούνται λιγότερο ανεκτές ακόμη και από ένα ηλεκτρικό σοκ.
Εξελικτικά, τα συναισθήματα μας είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι προσωρινά κι έτσι η συναισθηματική μας αντίδραση διαρκεί μόνο όσο το ερέθισμα που την υποκίνησε συνεχίζει να υπάρχει. Εάν τείνεις να σκέφτεσαι διαρκώς τις αιτίες, τις συνέπειες και το νόημα της λύπης σου ή του άγχους σου νομίζοντας ότι αυτό θα σε βοηθήσει να τα ξεπεράσεις, ίσως να διαλέγεις λάθος δρόμο για να βιώσεις την πολυπόθητη γαλήνη . Οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες πλέον δείχνουν πως το αναμάσημα των ίδιων αρνητικών κι επικριτικών σκέψεων, χειροτερεύει το πρόβλημα αντί να το επιλύει. Αντί να αναλύεις, να εξετάζεις, να επικρίνεις και να καταπιέζεις τα συναισθήματα σου, ζήσε στη στιγμή βλέποντας τις σκέψεις σου και τα συναισθήματα σου ως περαστικά μηνύματα παρόμοια με τους ήχους, τις μυρωδιές, τις γεύσεις, αυτά που βλέπεις και αγγίζεις.. Χαλάρωσε την εσωτερική σου αντίσταση απέναντι στην εμπειρία σου.
Πρέπει να αποδεχτείς ότι για κάποια αιτία φοράς ορθοπεδικό κηδεμόνα, ζήσε λοιπόν το θέμα και περίμενε την θετική αλλαγή. Το να σκέφτεσαι αρνητικά μόνο μιζέρια και γενικότερα τα χειρότερα προκαλεί.
Έχεις συνέχεια το νου σου στον κηδεμόνα;
22
Ιαν