Ειδικές Ασκήσεις

Σύμφωνα με την SRS (Scoliosis Research Society) και την SOSORT (Society on Scoliosis Orthopedic and Rehabilitation Treatment)

Ο συνδυασμός του κατάλληλου διορθωτικού κηδεμόνα και των ειδικών φυσικοθεραπευτικών ασκήσεων, αποτελούν την αποτελεσματικότερη μορφή αντιμετώπισης των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, όπως η σκολίωση και η κύφωση.

Τις τελευταίες δεκαετίες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στη διαχείριση της σκολίωσης επιζητούσαν μια αλλαγή στην προσέγγιση της αντιμετώπισής της. Οι γονείς των παιδιών με σκολίωση διαμαρτύρονταν  για τη λεγόμενη προσέγγιση “παρακολουθούμε την εξέλιξη” που χρησιμοποιούσαν  πάρα πολλοί γιατροί όταν αξιολογούσαν  τις καμπύλες σκολίωσης των παιδιών μεταξύ 10 ° και 25 °. Η παρακολούθηση, οι ειδικές φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις σκολίωσης (PSSE)  και η χρήση κηδεμόνα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης είναι οι θεραπευτικές παρεμβάσεις που έγιναν αποδεκτές από την Διεθνή Εταιρεία για την Ορθοπεδική και Θεραπεία Αποκατάστασης Σκολίωσης (SOSORT) από το 2011.

Με αυτό τον όρο περιγράφονται όλες οι μορφές φυσικοθεραπευτικών ασκήσεων με  βιβλιογραφική τεκμηρίωση ότι έχουν αποτέλεσμα πάνω στη σκολίωση.

Στόχο τους αποτελεί:

  • να σταματήσει η εξέλιξη της παραμόρφωσης κατά την εφηβική ηλικία και κατά περίπτωση  η μερική ή πλήρης αντιστροφή του φαινομένου
  • να μειωθούν οι ασυμμετρίες του κορμού και οι δυνάμεις  που προωθούν την εξέλιξη της παραμόρφωσης.
  • να επιτευχθεί μία τρισδιάστατη διόρθωση
  • να υπάρχει έλεγχος της στάσης
  • να σταθεροποιηθεί η διορθωμένη στάση σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες
  • να μειωθεί ο πόνος στις περιπτώσεις που υπάρχει
  • να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά πιθανές καρδιοαναπνευστικές δυσλειτουργίες
  • να επιτευχθεί ένα βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση μέσω της διόρθωσης της στάσης του σώματος
  • να διευκολυνθούν οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και
  • να περιοριστούν πιθανά λειτουργικά ελλείμματα.

Η συχνότητα των συνεδριών ποικίλει ανά περίπτωση, από 2 ως 7 ημέρες την εβδομάδα. Οι ασκήσεις αυτές  ενδείκνυνται τόσο για άτομα που δεν φέρουν κηδεμόνα, όσο και για άτομα που θα χρειαστούν και την συντηρητική αντιμετώπιση με κηδεμόνα αλλά και σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί χειρουργείο. Οι ασκήσεις απευθύνονται κυρίως σε ηλικίες 10 ετών και άνω.

Στις ειδικές φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις σκολίωσης συμπεριλαμβάνονται 7 τεχνικές. Αυτές είναι η τεχνική Lyon  από τη Γαλλία, η τεχνική Schroth από το Asklepios/Katharina Schroth της Γερμανίας, η τεχνική SEAS από την Ιταλία. η τεχνική BSPTS από την Ισπανία,  η τεχνική Dobomed από την Πολωνία, η τεχνική Side Shift από το Ηνωμένο Βασίλειο και η τεχνική FITS Πολωνία.

Οι ειδικές φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις εξατομικεύονται,  ανάλογα με το είδος της πάθησης.

Οι  συγκεκριμένες ασκήσεις PSSE  δεν θεωρούνται εναλλακτική λύση για την χρήση κηδεμόνα  ή τη χειρουργική επέμβαση, αλλά  θεραπευτική παρέμβαση, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με τη χρήση κηδεμόνα  ή την χειρουργική επέμβαση σύμφωνα με μεμονωμένες ενδείξεις. Στο πρότυπο PSSE συνιστάται ο φυσιοθεραπευτής να εργάζεται ως μέλος μιας διεπιστημονικής ομάδας συμπεριλαμβανομένου του ορθοπεδικού γιατρού, του ορθοτιστή και του παρόχου ψυχολογικής κάλυψης.

Στο κέντρο Scoliosis SLC προσφέρουμε ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Χρησιμοποιούμε επιστημονικά τεκμηριωμένες και διεθνώς αναγνωρισμένες προσεγγίσεις, για την θεραπεία των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, όπως η Γερμανική μέθοδος Schroth και η Ιταλική μέθοδος SEAS. Ο συνεργάτης μας φυσικοθεραπευτής είναι πιστοποιημένος στις μεθόδους αυτές.

Το άτομο, θα πρέπει να επισκέπτεται το κέντρο, ανά τακτά διαστήματα, για παρακολούθηση και ανανέωση του προγράμματος ειδικών ασκήσεων, αναλόγως με την συνολική πρόοδο της θεραπείας του και πάντα σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό.

Σημαντικό παράγοντα στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας, αποτελεί η συμμόρφωση του ασθενούς με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού και του εξειδικευμένου – πιστοποιημένου φυσικοθεραπευτή, σχετικά με την χρήση του κηδεμόνα και του προγράμματος ειδικών φυσικοθεραπευτικών ασκήσεων.