Νέα

Ελλάδα – Γερμανία: Οι δύο όψεις ενός διαφορετικού νομίσματος;

Λίγες μέρες   μετά   το τέλος του 10ου συνεδρίου Σπονδυλικής Στήλης , έρχεται στην επιφάνεια το θέμα της  αποψίλωσης του επιστημονικού δυναμικού της Ελλάδας. Οι πρώτες 3 χώρες επιλογής είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Σουηδία.

Είναι δύσκολη η απόφαση, το αποτέλεσμα όμως ουσιαστικό . Ξεκινώντας  μια συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά του να αφήνεις τη χώρα σου, είναι σωστό να αναγνωρίσουμε ότι Ελλάδα και εξωτερικό δεν είναι ισότιμες έννοιες από πολλές απόψεις. O μεγαλύτερος πειρασμός είναι να γίνεται απευθείας σύγκριση.

Οι νέοι  γιατροί στην Ελλάδα  παλεύουν  με το υπάρχον σύστημα, με πεπερασμένες νοοτροπίες, καθώς και τις σχεδόν μηδενικές  δυνατότητες της χώρας να τους απορροφήσει.

Ο Έλληνας  γιατρός στην Γερμανία,  Σωτήρης Μιχαλίτσης ,  παλεύει με το διαφορετικό αλλά συνάμα ουσιαστικό και λογικό. Η ζωή μέσα στο νοσοκομείο είναι διαφορετική – υπάρχει κίνητρο, αυτό που ονομάζουν motivation  στο χώρο εργασίας, δυνατότητα εξέλιξης,  μαθήματα, έχει πάντα έναν επιβλέποντα ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επαγγελματική του εξέλιξη… ένα νέο σύστημα, μια νέα γλώσσα και φιλοσοφία, εξοντωτικά ωράρια και δύσκολη επικοινωνία λόγω της γλώσσας , ένα σύστημα όμως που λειτουργεί αξιοκρατικά, ενώ ήδη αρκετοί αλλοδαποί κατέχουν επιτελικές θέσεις. Οι ειδικευόμενοι είναι απλά άνθρωποι που έκαναν τις επιλογές τους με το όποιο τίμημα.

Μπορεί άραγε το ελληνικό σύστημα υγείας να αναδιαρθρωθεί ώστε οι επιστήμονες να μείνουν στη χώρα τους ή να έχουν ενεργή προσφορά κατόπιν μιας μετεκπαίδευσης στο εξωτερικό;

Είναι σημαντικό, ο σύγχρονος γιατρός να είναι αισιόδοξος και να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, να μην ανταγωνίζεται κανέναν παρά μόνο να γίνεται διαρκώς καλύτερος γιατρός και άνθρωπος και να κάνει συνεχώς ένα βήμα πιο μπροστά που θα τον φέρει πιο κοντά στο όνειρό του. Είναι ζωτικής σημασίας η ανάγκη – περισσότερο από ποτέ – να υπάρχει ήθος, ευγένεια και αξιοπρέπεια ενός γιατρού που σέβεται το επάγγελμα του και την προσφορά του στον κόσμο.

Αν υπάρχουν αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης και αν βλέπουμε το γιατρό σαν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα η οποία συνδυάζει γνώση και ήθος, τότε αυτοί που θα βγουν από το συγκεκριμένο φίλτρο θα αποτελέσουν ένα μοναδικό μέλλον για την ιατρική περίθαλψη σε αυτό τον τόπο και δεν θα χρειάζεται να καταφεύγουν στο εξωτερικό.

Related Posts