Αρθρογραφία

Φτάνοντας σε μια διάγνωση σκολίωσης

Πριν ένας γιατρός διαγνώσει τη σκολίωση, θα εξετάσει το σχετικό ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου για να προσδιορίσει τυχόν γενετικές ανωμαλίες, τραύμα ή ιατρικά προβλήματα που μπορεί να έχουν προκαλέσει την καμπύλη της σπονδυλικής στήλης.

Μια ενδελεχής οπτική εξέταση χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της οστικής δομής και της ευθυγράμμισης των ώμων, της πλάτης, του στήθους, της λεκάνης, των ποδιών.

Οι περισσότερες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου είναι μη επεμβατικές.

Για τον έλεγχο της σκολίωσης, χρησιμοποιείται συνήθως, το τεστ κάμψης προς τα εμπρός (Adams Test) . Περιλαμβάνει μια οπτική επιθεώρηση της σπονδυλικής στήλης ενώ το άτομο στέκεται, και στη συνέχεια σκύβει προς τα εμπρός από τη μέση με τα χέρια να κρέμονται και τις παλάμες να εφάπτονται.

Η γωνία περιστροφής του κορμού τους μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας ένα σκολιόμετρο. Όποιος έχει περιστροφή κορμού μεγαλύτερη από 5° έως 7° συνήθως παραπέμπεται για αξιολόγηση ακτίνων Χ.

Μπορούν επίσης να ληφθούν υπόψη και άλλες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως η τοπογραφία Moiré (που δημιουργεί μια τρισδιάστατη εικόνα της επιφάνειας της πλάτης του ασθενούς).

Στο κέντρο Scoliosis  SLC υπάρχει το σύστημα Formetric 4D, μέθοδος τρισδιάστατης απεικόνισης και ανάλυσης, υψηλής ακρίβειας και αξιοπιστίας,  χωρίς καθόλου ακτινοβολία.

Μέθοδος που ενδείκνυται για παιδιά, εφήβους, ενήλικες αλλά και για εγκύους.

Έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανασκόπηση της «πραγματικής κατάστασης του ατόμου» σε σύγκριση με τις προηγούμενες μεθόδους.