Ένας παράλυτος νεαρός άνδρας έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που κατόρθωσε να περπατήσει χρησιμοποιώντας τη δύναμη της σκέψης του. Ο 26χρονος ασθενής, το όνομα του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε, είχε αναπτύξει παραπληγία έπειτα από ένα ατύχημα με μοτοσικλέτα πριν από πέντε χρόνια, όταν υπέστη πλήρη ρήξη του νωτιαίου μυελού.
Ο εγκέφαλός του ακόμα παρήγαγε τις σκέψεις που απαιτούνται για την κίνηση των ποδιών και οι μύες του ήταν υγιείς, αλλά η βλάβη στη σπονδυλική στήλη εμπόδιζε τα μηνύματα του εγκεφάλου να φτάσουν στους μυς, όπως φυσιολογικά συμβαίνει για να κάνουμε την κάθε μας κίνηση.
Για να ξεπεράσουν τον σκόπελο αυτό, γιατροί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δημιούργησαν ένα ειδικό σκουφάκι ενωμένο με ηλεκτρόδια που καταγράφουν την δραστηριότητα του εγκεφάλου. Οι πληροφορίες αυτές αποστέλλονται στη συνέχεια ασύρματα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και αποκωδικοποιούνται, για να μεταδοθούν τελικά σε ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στα γόνατα για να διεγείρουν τους μυς των ποδιών.
Με τη βοήθεια αυτού του μηχανισμού ο νεαρός κατόρθωσε να περπατήσει – με τρεμάμενα βήματα, είναι αλήθεια, και υποστηριζόμενος, αλλά κατόρθωσε να διασχίσει 3,66 μέτρα, μιλώντας ταυτοχρόνως με τους γιατρούς που τον παρακολουθούσαν.
Αν και κατά το παρελθόν είχαν υπάρξει περιπτώσεις ασθενών που έμαθαν να κινούν τα χέρια τους με τη δύναμη της σκέψης, είναι η πρώτη φορά που η δύναμη αυτή χρησιμοποιείται για να περπατήσει ένας παραπληγικός ασθενής.
Η επιτυχία του όλου εγχειρήματος, που περιγράφεται στο τρέχον τεύχος της «Επιθεωρήσεως ΝευροΜηχανικής & Αποκατάστασης» (JNER). Όπως εξηγούν οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Ζόραν Νενάντικ, αναπληρωτή καθηγητή Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Έρβιν, ο άνδρας χρειάσθηκε μήνες προετοιμασίας για να ξαναμάθει να περπατάει, κάνοντας εντατική φυσιοθεραπεία για να δυναμώσουν οι μύες του και ειδική προπόνηση του μυαλού του.
Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι στο μέλλον το σκουφάκι θα μπορεί να αντικατασταθεί με ένα μικροτσίπ που θα τοποθετείται στον εγκέφαλο και θα επιτρέπει ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο των κινήσεων, διότι η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου θα καταγράφεται με μεγαλύτερη ακρίβεια. Επειδή, πάντως, αυτά είναι τα προκαταρκτικά ευρήματα του όλου εγχειρήματος, οι επιστήμονες συνιστούν υπομονή, διότι θα χρειασθούν αρκετά ακόμα χρόνια έως ότου αρχίσει ευρύτερη χρήση της μεθόδου.
Γιατροί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας αξιοποιούν την δύναμη της σκέψης για την κίνηση των κάτω άκρων
01
Οκτ