Νέα

Η ίσια πλάτη κοντεύει να γίνει είδος εν ανεπαρκεία

Οι πολυάσχολες μέρες μικρών και μεγάλων στο σχολείο και το γραφείο είναι γεμάτες με μη-εργονομικές δουλειές και συνήθειες, αρχής γενομένης από το… σώριασμα μπροστά στο κομπιούτερ, τις βαριές σχολικές τσάντες και το τηλέφωνο που επίμονα στηρίζεται με το μάγουλο στον ώμο μας εν όσω μιλάμε με γερμένο το κεφάλι.

Όλα τούτα, όμως, δεν είναι χωρίς τίμημα – και δεν το πληρώνει αργά ή γρήγορα μόνο η μέση, ο αυχένας και γενικότερα η σπονδυλική στήλη, αλλά και παράμετροι της υγείας που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς.

«Καλή στάση του σώματος» σημαίνει να έχει κάποιος το σώμα του σωστά ευθυγραμμισμένο, διατηρώντας τις φυσικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης όταν κάθεται, στέκεται ή είναι ξαπλωμένος.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία των επιστημονικών μελετών. Ένας στους τρεις Έλληνες υποφέρει από χρόνιο πόνο στη μέση ή στον αυχένα. Πολύ πιο συχνά υποφέρουν άτομα μέσης ηλικίας (30-50 ετών).  Οι πόνοι της μέσης είναι η δεύτερη κατά σειρά συνήθης  αιτία απώλειας εργασίμων ημερών (μετά το κρυολόγημα).

Επειδή, όμως, δεν είναι καθόλου ευχάριστο να ζούμε με τον  φόβο ή ακόμα χειρότερα με τον πόνο, ας μάθουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να τον προλάβουμε.. Όπως σε κάθε πρόβλημα υγείας έτσι και εδώ, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Στα κέντρα Scoliosis  SLC υπάρχει το σύστημα Formetric 4D, μέθοδος τρισδιάστατης απεικόνιση και ανάλυσης της  σπονδυλικής στήλης, υψηλής ακρίβειας και αξιοπιστίας,  χωρίς καθόλου ακτινοβολία. Μέθοδος που ενδείκνυται για παιδιά, εφήβους, ενήλικες αλλά και για εγκύους.

Στη πρώτη επίσκεψη σας , γίνεται η εξέταση και δημιουργία χάρτη σκελετικής υγείας, ώστε να παρακολουθούν οι ειδικοί αλλά και εσείς την εξέλιξη και την πορεία της σπονδυλικής στήλης, θεραπευτικά ή προληπτικά.

Στις περιπτώσεις που χρήζουν θεραπείας ,  τηρείται αρχείο από τη πρώτη έως και  την τελευταία μέτρηση Formetric  4D, ώστε να   εντοπίζονται και να ελέγχονται  σταδιακά, οι  διορθώσεις του κηδεμόνα , στη σκολιωτική και κυφωτική μοίρα, στην  στροφή και την  κλίση της πυέλου, στην  στροφή της σπονδυλικής στήλης, αλλά και στην οβελιαία και στεφανιαία παραμόρφωση.

Σε κάθε περίπτωση προβλήματος, το απαραίτητο πρώτο βήμα προς τη λύση (αλλά δυστυχώς όχι πάντα αυτονόητο) είναι η σωστή και ακριβής διάγνωση. Αυτήν, την εγγυάται η εξαιρετικά υψηλή κατάρτιση και πολυετής εμπειρία της επιστημονικής ομάδας των κέντρων Scoliosis  SLC .

Related Posts