Νέα

Η κρίση οδηγεί τους πολίτες σε περικοπές, όχι όμως στην υγεία

Μπορεί οι Έλληνες να περιορίζουν τις δαπάνες σε αγαθά και υπηρεσίες, δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για την υγεία. Όπως προκύπτει από τα στοιχειά της ΕΛΣΤΑΤ, η κρίση έχει οδηγήσει μοιραία τους πολίτες σε περικοπές, η υγεία ωστόσο παραμένει… σε υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (του 2014) η μεγαλύτερη μεταβολή δαπανών (-8,6%) παρατηρείται στα διαρκή αγαθά, ενώ ακολουθούν η δαπάνη για την εκπαίδευση (-8,1%) και τα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες (-5,3%).   Μάλιστα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία καταγράφουν τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την υγεία, 7,5% και 6,5% του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών, αντίστοιχα.

Ενδεικτικά είναι τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και της Metron Analysis –την υπογράφουν ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής κ. Γιάννης Τούντας και ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας κ. Κυριάκος Σουλιώτης.

Σύμφωνα με αυτά τέσσερις στους πέντε Έλληνες παραδέχονται ότι ανησυχούν για το αν θα καταφέρουν να καλύψουν τα έξοδα τους για τα απαιτούμενα συνταγογραφούμενα φάρμακα τα επόμενα δύο χρόνια, με τις νοικοκυρές, τους συνταξιούχους και τους ανέργους να εκφράζουν τη μεγαλύτερη αγωνία. Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης γίνονται όλο και πιο συχνές. Επιπλέον, το 24% των πολιτών αναγκάζονται να κάνουν γενναίες περικοπές σε είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. φαγητό και καύσιμα ) για να αγοράσουν φάρμακα