Αρθρογραφία

Η Κύφωση και ο χρόνιος πόνος στην Πλάτη

Ανδρέας Μοράκης, Ορθοπαιδικός – Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με την έλλειψη άσκησης και τις πολλές ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή, συχνά προκαλεί πόνους στην πλάτη και τον αυχένα. Οι ενοχλήσεις είναι εντονότερες όταν συνυπάρχει κύφωση στη σπονδυλική στήλη. Ο κ. Ανδρέας Μοράκης, Ορθοπαιδικός – Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, στο Τμήμα Σπονδυλικής Στήλης του νοσοκομείου ΚΑΤ  μας εξηγεί τι  είναι η  κύφωση και πως μπορούμε να σταματήσουμε τον πόνο στην πλάτη.

Η κύφωση, η αυξημένη καμπυλότητα δηλαδή της θωρακικής σπονδυλικής στήλης (καμπούρα), ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, συχνά συνοδεύεται από χρόνιο πόνο στην πλάτη (ραχιαλγία).

Οι χρόνιοι πόνοι στην πλάτη είναι σε πολλές περιπτώσεις αρκετά ενοχλητικοί, προκαλούν δυσφορία και επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργικότητα και τη διάθεση των ανθρώπων που πάσχουν. Η κύφωση μπορεί να είναι ιδιοπαθής, δηλαδή να οφείλεται σε γονιδιακά αίτια και να έχει εμφανιστεί στην εφηβεία, ή δευτεροπαθής (οστεοπόρωση, κατάγματα σπονδύλων, φλεγμονώδεις παθήσεις, όγκοι, λοιμώξεις σπονδυλικής στήλης κ.α.).

Η νεανική κύφωση, ή νόσος του Scheuermann, είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες εφηβικής κύφωσης. Είναι αποτέλεσμα παραμόρφωσης των σπονδύλων και καταλήγει να είναι δύσκαμπτη κατά τη σκελετική ωρίμανση. Η αισθητική παραμόρφωση (καμπούριασμα), οδηγεί τον έφηβο στον ορθοπαιδικό, ενώ συνήθως δεν υπάρχει πόνος στην πλάτη. Με τη πάροδο όμως των χρόνων και την εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης εμφανίζονται πόνοι κυρίως από τις σπονδυλικές θωρακικές αρθρώσεις (facets). Η συντηρητική θεραπεία με κηδεμόνα και παράλληλα με πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να έχει καλά αποτελέσματα αποφεύγοντας μία μεγάλη κυφωτική παραμόρφωση και ένα ενδεχόμενο χειρουργείο.

Συχνή είναι επίσης η εμφάνιση πόνων στην πλάτη, σε ανθρώπους που κάνουν εργασία που καταπονεί την περιοχή της ράχης, χωρίς να είναι γυμνασμένοι. Η πολύωρη εργασία με ορθοστασία, η μετακίνηση βαρέων αντικειμένων, αλλά και η καθιστική εργασία, ιδιαίτερα με λάθος στάση του σώματος, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ενοχλήσεις στην πλάτη.

Τα δευτεροπαθή αίτια της κύφωσης με κυριότερα τα σπονδυλικά κατάγματα είτε τραυματικά, είτε από παραμελημένη οστεοπόρωση, συνοδεύονται εκτός της παραμόρφωσης και από γρηγορότερη εκφύλιση της περιοχής και εμφάνισης χρόνιων πόνων. Σε πολλές περιπτώσεις η συντηρητική αγωγή μπορεί να περιλάβει ειδικό νάρθηκα κορμού (κηδεμόνα), ή ενίσχυση των σπονδύλων με έγχυση οστικού τσιμέντου (σπονδυλοπλαστική και κυφοπλαστική).

Η πρώτη αντιμετώπιση από τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό ιατρό είναι η σωστή διάγνωση για τα αίτια που προκαλούν τον πόνο. Στη συνέχεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο πόνος ανάλογα με το αν είναι σε έξαρση, ή αν είναι χρόνιος.  Σε εμμένουσες ενοχλήσεις, παράλληλα με το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης, μπορεί να εφαρμοστούν και τοπικές εγχύσεις, καθώς και η μέθοδος της διαδερμικής νευρόλυσης, με ραδιοσυχνότητες (RF), με τοπική αναισθησία. Σπανιότερα, βαρύτερες περιπτώσεις με μεγάλη κυφωτική παραμόρφωση και έντονες ενοχλήσεις, αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερες χειρουργικές επεμβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι πόνοι στην πλάτη θα πρέπει να εκτιμώνται έγκαιρα από ειδικό ορθοπαιδικό ιατρό, γιατί η άμεση αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή χρόνιων ενοχλήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζονται δυσκολότερα, καθώς και για τον αποκλεισμό σοβαρότερων παθήσεων.