Αρθρογραφία

Η πρόοδος της ορθοπαιδικής και η εξέλιξη της τεχνολογίας

Η ορθοπαιδική ως ειδικότητα, όπως και οι περισσότερες ιατρικές ειδικότητες τα τελευταία 30 έτη, έχει μια θεαματική ανάπτυξη σημειώνει ο Αργύρης Μακρής, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου  Αθηνών τονίζοντας,  ότι η πρόοδος της ορθοπαιδικής χειρουργικής και τραυματολογίας οφείλεται στην εξέλιξη της τεχνολογίας, στην έρευνα και στην εμβιομηχανική μελέτη του μυοσκελετικού συστήματος.

Οι νέες τεχνολογίες και οι εξελισσόμενες χειρουργικές τεχνικές συμβάλλουν καθοριστικά, στη γρήγορη και ασφαλή διάγνωση αλλά και στην αποκατάσταση των ορθοπαιδικών προβλημάτων. Από την άλλη πλευρά, οι “μύθοι” και η εσκεμμένη πολλές φορές παραπληροφόρηση για δήθεν θαύματα (και express) με μαγική αποκατάσταση, κόντρα σε ακατάρριπτους φυσικούς κανόνες, δυστυχώς οργιάζουν. Η σωστή ενημέρωση, από έγκυρα έντυπα και σοβαρούς διαδικτυακούς τόπους, είναι σήμερα απαραίτητη όσο ποτέ. Περισσότερο καθοριστική, όμως, είναι η αναλυτική συζήτηση και η τεκμηριωμένη ενημέρωση του ασθενούς από τον ειδικό γιατρό, έτσι ώστε να απαντήσουν μαζί στα ουσιαστικά  ερωτήματα, να λύσουν κάθε προβληματισμό και να ακολουθήσουν σωστή θεραπεία.

Οι σύγχρονες αρθροσκοπικές τεχνικές, που μειώνουν το χειρουργικό χρόνο και το χρόνο νοσηλείας, τα laser, οι χειρουργικές τεχνικές περιορισμένης επεμβατικότητας, είναι σήμερα σημαντικά όπλα στα χέρια ενός καταρτισμένου Ορθοπαιδικού Χειρουργού. Χρειάζεται, όμως, να απευθύνονται σε έναν απόλυτα ενημερωμένο και συνεπώς πειθαρχημένο ασθενή και να συνοδεύονται από το σωστό και χρονικά αναγκαίο πρόγραμμα αποκατάστασης, για να αποδώσουν το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα.