Νέα

Η συναισθηματική πλευρά της Σκολίωσης

Η σκολίωση είναι μια περίπλοκη κατάσταση. Δεν αφορά μόνο το μεταβαλλόμενο σχήμα του σώματος – υπάρχει και μια πραγματική συναισθηματική πλευρά.

Δεν είναι κάτι που συζητούν πολλοί, αλλά η ψυχολογία της σκολίωσης μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά και τους εφήβους εξίσου με τις σωματικές  μεταβολές.

Η διάγνωση της σκολίωσης είναι μια αποθαρρυντική εμπειρία. Όταν οι άνθρωποι μάθουν για πρώτη φορά ότι το παιδί τους ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους έχει σκολίωση, ανακαλύπτουν επίσης έναν συγκεχυμένο κόσμο με εξειδικευμένες θεραπείες, υποστηρίγματα και χειρουργικές επεμβάσεις. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη και συχνά πρέπει να ληφθούν κάποιες μεγάλες αποφάσεις.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε;  Όπως και με οτιδήποτε, είναι σημαντικό να επικοινωνείτε. Η διαβεβαίωση και η θετικότητα είναι απαραίτητη όταν κάποιος διαγνωστεί με σκολίωση. Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί, οι γονείς και τα μέλη της οικογένειας μπορούν να βοηθήσουν ακούγοντας. Προσπαθήστε να καταλάβετε πώς νιώθουν πριν προσπαθήσετε να δώσετε συμβουλές. Είναι σημαντικό να αποδεχτείτε τα συναισθήματά τους και να επικοινωνήσετε ότι καταλαβαίνετε.

Μάθετε όλα όσα μπορείτε και κατανοήστε τη φύση της διάγνωσης. Η γνώση μπορεί να συμβάλει στη μείωση του άγχους και της ανησυχίας, ιδιαίτερα με τα παιδιά που εμπλέκονται. Είναι ο ρόλος του γιατρού,  ειδικού ορθοπαιδικού σπονδυλικής στήλης,  να σας παρέχει μια ειλικρινή και ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης – για να μην σας φοβίσει. Ζητήστε του ένα αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα θεραπείας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα συνεργαστείτε με άλλους επαγγελματίες υγείας. Αποτελεί σημαντικό πόρο πληροφόρησης.

Ενώ εστιάζουμε στην πλάτη του παιδιού ή του εφήβου, συχνά αυτή η εστίαση μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνονται για τον εαυτό τους. Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι έφηβοι με σκολίωση δεν είναι ικανοποιημένοι με την εμφάνισή τους.

Όλοι γνωρίζουμε πώς είναι να είσαι νέος. Είναι μια εποχή που η εικόνα είναι καθοριστική. Οι έφηβοι ειδικότερα μπορεί να ανησυχούν για τη φυσική εμφάνισή τους και για το πώς θα το αντιληφθούν οι άλλοι. Σε καταστάσεις όπου μπορεί να εμπλακεί ο εγκέφαλος, μπορεί επίσης να υπάρχουν φόβοι για περιορισμό σε δραστηριότητες, θεωρούμενοι διαφορετικοί ή ακόμα και φόβοι για πόνο.

Έχοντας μια στρατηγική για την ενσωμάτωση οποιωνδήποτε θεραπευτικών σχεδίων, όπως η χρήση κηδεμόνα, στην καθημερινή ζωή είναι μια καλή ιδέα. Οι μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς που φορούν κηδεμόνα  έχουν καλύτερα αποτελέσματα όσο περισσότερο τον φορούν κάθε μέρα. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά ή τους έφηβους να ακολουθήσουν το σχέδιο θεραπείας τους, είτε πρόκειται για κηδεμόνα  είτε για προγράμματα γυμναστικής και να μην υποχωρήσετε ακόμα και αν υπάρχει αντίσταση από αυτά. Η καθιέρωση μιας καθημερινής ρουτίνας, συμβάλλει στη διατήρηση των συνθηκών όσο το δυνατόν πιο κανονικά και θα βοηθήσει όλους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να επικεντρωθούν στους μακροπρόθεσμους στόχους.

Ενώ οι περισσότερες οικογένειες είναι σε θέση να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη, μερικές φορές τα άτομα με σκολίωση θα βοηθηθούν  αν μιλήσουν με κάποιον που περνάει κάτι παρόμοιο.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, είναι σημαντικό ανεξάρτητα από την κατάσταση κάποιου και ανεξάρτητα από το σχέδιο θεραπείας του, οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι στο ταξίδι τους με την σκολίωση.