Νέα

Καλή στάση μπορεί να αποκτηθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής.

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης οι οποίες πλήττουν όλο και περισσότερους. Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση τους είναι μεταξύ άλλων η καθιστική ζωή, η αύξηση του σωματικού βάρους, η έλλειψη άσκησης, η πολύωρη εργασία, η ηλικία αλλά και η απασχόληση σε μεγαλύτερη ηλικία λόγω οικονομικής ανάγκης.

Η σπονδυλική στήλη είναι ένα όργανο στήριξης και μεταφοράς της νευρικής λειτουργίας. Στηρίζει τον κορμό και το κεφάλι στη λεκάνη και τα πόδια. Οι περισσότεροι άνθρωποι, εννοούν σαν σωστή στάση του σώματος : οι ώμοι πίσω, το κεφάλι ψηλά, το πηγούνι ψηλά και η πλάτη επίπεδη.   Στην πραγματικότητα, σωστή στάση του σώματος  είναι αυτή όπου διατηρούνται οι φυσικές καμπύλες.   Η καλή στάση του σώματος βελτιώνει την κυκλοφορία και την αναπνοή, τονώνει το νευρικό σύστημα, βελτιώνει τις επιδόσεις στην άσκηση, μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού και επιταχύνει την επούλωση από τραυματισμό.

Ποτέ δεν είναι αργά … καλή στάση μπορεί να αποκτηθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής.

Η σπονδυλική στήλη έχει πολλές λειτουργίες, όπως τη στήριξη και την προστασία του νωτιαίου μυελού και των ριζών των νεύρων. Αποτελείται από μικρά οστά, τους σπονδύλους, οι οποίοι στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον σαν κύβοι, και από δίσκους που λειτουργούν ως αμορτισέρ και επιτρέπουν στη σπονδυλική στήλη να κινείται. Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ο αυχένας στηρίζει το κεφάλι. Η θωρακική μοίρα προσφέρει σταθερότητα και υποστήριξη στην πλάτη, και η οσφυϊκή περιοχή σχετίζεται με το κάτω μέρος της πλάτης. Κάτω από την οσφυϊκή μοίρα είναι το ιερό οστούν, που συνδέει τη σπονδυλική στήλη με το κάτω μισό του σώματος. Στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης είναι ο κόκκυγας.

Όλα τα τμήματα του σώματος μαζί αποτελούν μία «αλυσίδα». Ο κάθε κρίκος της αλυσίδας εξαρτάται άμεσα από τον επόμενο και από τον προηγούμενο κρίκο. Αυτό σημαίνει ότι όταν «χαλάσει» ένα τμήμα του σώματος, το πρόβλημα μεταφέρεται αλυσιδωτά και στα υπόλοιπα τμήματα. Αυτή ακριβώς είναι η λογική της κακής στάσης η οποία προκαλεί προβλήματα  σε όλα μας το σώμα .

Στην ερώτηση , εάν βελτιώνεται η κακή στάση ,  τα ποσοστά επιτυχίας αντιμετώπισης των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης ,  χωρίς χειρουργείο ,  από την  επιστημονική μονάδα του Scoliosis Spine Laser Center,  αποδεικνύουν ότι τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα.  Στις μεγαλύτερες ηλικίες συνήθως τα περιθώρια βελτίωσης είναι μικρότερα, όμως και πάλι η βελτίωση είναι εμφανής.

Το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της στάσης είναι ο έλεγχος του σώματος με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, όπως είναι το Formetric 4D,  από το Scoliosis Spine Laser Center. Ο έλεγχος αυτός αποσαφηνίζει την εικόνα της σπονδυλικής στήλης, δίνοντας παράλληλα σημαντικές πληροφορίες για το σώμα.