Αρθρογραφία

Κινηθείτε περισσότερο, καθίστε λιγότερο

Ακόμα και με τακτική φυσική δραστηριότητα, οι μεγάλες σε ηλικία γυναίκες (50-79 ετών) που περνούν πολλές ώρες καθιστές, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν πρόβλημα υγείας , υποστηρίζει σχετική έρευνα.

Για την πρόληψη είναι απαραίτητα η προώθηση συχνών διαλειμμάτων στην παρατεταμένη καθιστική συμπεριφορά και ενίσχυση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας. Πολύ λίγες μελέτες έχουν δημοσιευθεί σχετικά με τον χρόνο του καθισιού και ακόμα λιγότερες εκείνες που επικεντρώνονται στις μεγαλύτερες γυναίκες.

Οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες σε κατηγορίες σύμφωνα με τον συνολικό ημερήσιο χρόνο καθισιού (καθιστές και ξαπλωμένες) σε 6,5 ώρες ή λιγότερο, 6,6-9,5 ώρες και περισσότερες από 9,5 ώρες. Επίσης, υπολογίστηκε και ο συνολικός αριθμός των ωρών καθημερινά που περνούσαν μόνο καθιστές σε 4,5 ώρες ή λιγότερο, 4,6-8,5 ώρες και περισσότερες από 8,5 ώρες.

Τα ευρήματα της έρευνας συμφωνούν και με άλλες μελέτες επιβεβαιώνοντας ότι οι άνθρωποι που περνούν περισσότερο χρόνο της ημέρας τους καθιστοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από πόνους στη μέση , στον αυχένα και στα πόδια. Ακόμα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες αιτίες.

Το μήνυμά είναι απλό: κινηθείτε περισσότερο, καθίστε λιγότερο. Δώστε έμφαση στην προώθηση ενός σωματικά δραστήριου τρόπου ζωής , μειώστε τον χρόνο που περνάτε καθιστοί κάθε ημέρα και ενθαρρύνετε τους ενηλίκους να διακόπτουν συχνά την καθιστική τους συνήθεια.