Νέα

Κολύμπι, στυλ και σπονδυλική στήλη

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι εκγύμνασης του σώματος και αδιαμφισβήτητα ο καθένας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Η κολύμβηση ωστόσο, πέρα από το ότι είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές άθλησης, είναι και από τις πιο… φιλικές προς τον οργανισμό.

Οι άνθρωποι σχολιάζουν θετικά την ευεξία, τη φρεσκάδα και την ευχαρίστηση, που νιώθουν μετά την κολύμβηση. Διαπιστώνουν τα οφέλη της άσκησης στο νερό, σε σχέση με αυτά στο έδαφος. Οι κινήσεις στο νερό είναι πολύ διαφορετικές από αυτές της καθημερινής ζωής ή των άλλων αθλημάτων. Η καλύτερη άσκηση είναι εκείνη που βελτιώνει όλα τα συστήματα και τις λειτουργίες τους και αυτό επιτυγχάνεται με άριστο τρόπο στην κολύμβηση.     Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο και τις συνθήκες, της συγκεκριμένης άθλησης. Υπάρχουν διαφορετικά στυλ σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τις ευαισθησίες του οργανισμού μας.

Σύμφωνα με τους εδικούς υπάρχουν τα εξής στυλ:

Ελεύθερο: Γυμνάζει γενικά όλο το σώμα και συγκεκριμένα τους μυς της πλάτης, της ωμοπλάτης, του στήθους (έξω μέρος), τους ραχιαίους, τους πλάγιους κοιλιακούς, όπως επίσης και τον τετρακέφαλο και τον δικέφαλο μηριαίο.

Με το ελεύθερο στυλ καίγονται περίπου 400-500 θερμίδες ανά ώρα.

Προσοχή, όμως, δεν ενδείκνυται για άτομα με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, εάν δεν κολυμπούν με το κεφάλι μέσα.

Πεταλούδα: Είναι το πιο απαιτητικό στυλ κολύμβησης, το πιο δύσκολο αλλά εάν εκτελεσθεί τεχνικά σωστά μπορεί να προσφέρει καύση μέχρι και 800 θερμίδων ανά ώρα. Γυμνάζει τους μυς της πλάτης, κυρίως τον πλατύ ραχιαίο, του στήθους, των ώμων, της μέσης και τον ορθό κοιλιακό.

Προσοχή, όμως, δεν ενδείκνυται για άτομα με παχυσαρκία, άτομα με προβλήματα στις αρθρώσεις και τραυματισμούς.

Πρόσθιο: Αυτό το στυλ γυμνάζει όλους τους μυς της πλάτης και του στήθους, αλλά και τους προσαγωγούς, τους γλουτούς, τους δικεφάλους όπως επίσης τους ραχιαίους και τον ορθό κοιλιακό.

Απαιτείται όμως ιδιαίτερη προσοχή από άτομα με προβλήματα στη μέση, στον αυχένα και στα γόνατα. Με το πρόσθιο καίγονται περίπου 600-700 θερμίδες ανά ώρα.

Ύπτιο: Το είδος αυτό της κολύμβησης γυμνάζει τους μυς των ώμων, της πλάτης, τους κοιλιακούς, αλλά και τον τετρακέφαλο και τον δικέφαλο μηριαίο. Ενδείκνυται για άτομα με περιττά κιλά και για όσους πάσχουν από προβλήματα γονάτων.

Λειτουργεί θεραπευτικά για άτομα με πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη, εάν και εφόσον έχουν άρτια τεχνική στην εκτέλεση της κίνησης (συμβουλευτείτε ένα γυμναστή).Προσοχή απαιτείται από τα άτομα με τραυματισμούς στα άνω άκρα.

Το ύπτιο προσφέρει καύση 400-500 θερμίδων ανά ώρα.