Νέα

Μ. Χαντές , Αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Η αποκατάσταση της πρόσθιας αστάθειας του ώμου με την τεχνική Latarjet στο 2ο Διεθνές Συνέδριο ώμου

Η Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Υγεία διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το διεθνές σεμινάριο Athens Shoulder Course. Η διοργάνωση φέτος θα έχει διεθνή χαρακτήρα καθώς  πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ιταλική Αρθροσκοπική Εταιρεία (Societa Italiana di Arthroscopia). Στη σημασία της εξειδίκευσης,  στο  στόχο του σεμιναρίου αναφέρθηκε ο κ. Μιχάλης Χαντές , Αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπογραμμίζοντας  την επιμονή και το μεράκι  των ορθοπαιδικών.

 

Ποιος είναι ο στόχος και η  σημασία  του σεμιναρίου ;

Ο στόχος του σεμιναρίου είναι να ενημερώσει τους Έλληνες ορθοπαιδικούς και να φωτίσει θέματα σχετικά με την παθολογία του ώμου.

 Δώστε το στίγμα τη δικιά σας παρουσίασης – θεματολογίας – ενότητας;

Η παρουσία μου αναφέρεται στην αποκατάσταση της πρόσθιας αστάθειας του ώμου με μια ειδική τεχνική (Latarjet) η οποία έχει αποδειχθεί σύμφωνα με την βιβλιογραφία ότι παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό υποτροπής

 Ποια η σημασία της εξειδίκευσης στην Ελλάδα και πόσο εύκολο είναι για τους Έλληνες  Ορθοπαιδικούς να ακολουθήσουν την πορεία της  εξειδίκευσης ;

Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ελλάδα όπως και σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι πολύ σημαντική γιατί είναι ο μόνος τρόπος σήμερα στην ιατρική να έχει κανείς πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας και κατ’ επέκταση καλά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Δυστυχώς στην Ελλάδα η εξειδίκευση δεν είναι εύκολη υπόθεση, κυρίως λόγω της υπερπληθώρας των γιατρών-ορθοπαιδικών, με αποτέλεσμα πολύ λίγοι Ορθοπαιδικοί να έχουν αυτή την «πολυτέλεια» της εξειδίκευσης.

 Πόσο εύκολο είναι στην Ελλάδα  να εφαρμοστούν   πρωτοποριακές μέθοδοι χειρουργικής και  καινοτόμες τεχνολογίες, παρέχοντας εξατομικευμένες υπηρεσίες στους  ασθενείς;

Πραγματικά το ιατρικό δυναμικό είναι πολύ υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από άλλες χώρες. Δυστυχώς οι υπόλοιπες συνθήκες, (οικονομικές, οργάνωση δομών υγείας,) κάνουν όχι εύκολη την χρήση πρωτοποριακών μεθόδων. Παρόλα αυτά έχουμε αρκετά παραδείγματα, εφαρμογών, καινοτόμων τεχνικών και πρωτοποριακών μεθόδων από Έλληνες ορθοπαιδικούς, χάρη στο μεράκι τους και την επιμονή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  ο κ. Χαντές Μιχάλης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Εξειδίκευση στην Αρθροσκοπική Χειρουργική (Γόνατος, Ώμου, Ποδοκνημικής, Αγκώνα, Ισχίου), στις Αθλητικές Κακώσεις (αστάθεια γόνατος, χειρουργική προσθίου χιαστού συνδέσμου, μηνισκικών  βλαβών, χόνδρινων βλαβών, αστάθεια ώμου, ρήξη τενοντίου πετάλου του ώμου) και στην Επανορθωτική Χειρουργική μεγάλων αρθρώσεων. Μετεκπαίδευση στην Γερμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, επί 2ετία, στο αντικείμενο της Αρθροσκοπικής Χειρουργικής και Αθλητικών Κακώσεων.

Η αναγνωρισιμότητα του Κυρίου Χαντέ στον χώρο της Αρθροσκοπικής Χειρουργικής και των Αθλητικών Κακώσεων στον Ελληνικό αλλά και στον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη φαίνεται από τις θέσεις που κατέχει στις επιστημονικές εταιρείες  τα τελευταία χρόνια.  Ο κ. Χαντές είναι ο πρώτος Έλληνας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (από το 2014) της E.S.S.K.A. (European Society for Sports, Knee and Arthroscopy – Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αρθροσκόπησης Χειρουργικής Γόνατος και Αθλητικών Κακώσεων), Μέλος της επιστημονικής επιτροπής της ISAKOS (International Society of Arthroscopy, Knee Surgery and Orthopaedics Sports Medicine – Παγκόσμια Εταιρεία Αρθροσκόπησης Χειρουργικής Γόνατος και Αθλητικών Κακώσεων). Μέλος της εκδοτικής επιτροπής διεθνών επιστημονικών περιοδικών (Americal Journal of Sports Medicine and Knee Surgery Sports Traumatology and Arthroscopy) με αντικείμενο την Αρθροσκοπική Χειρουργική και Αθλητικές Κακώσεις. Πλούσιο επιστημονικό έργο με πάνω από 60 διεθνείς δημοσιεύσεις σχετικά με την Αρθροσκοπική Χειρουργική και Αθλητικές Κακώσεις. Ο κύριος Χαντές έχει προσκληθεί να δώσει διαλέξεις σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια με θέματα σχετικά με την Αρθροσκοπική Χειρουργική και τις Αθλητικές Κακώσεις. Επίσης έχει κάνει πάνω από 500 διαλέξεις σε συνέδρια της Ελλάδας και του Εξωτερικού.