Η μέθοδος Schroth, βασίζεται σε τυπικές φυσικοθεραπευτικές αρχές,  αποτελεί επιστημονικά αναγνωρισμένη προσέγγιση και  είναι ένας συντηρητικός τρόπος αντιμετώπισης της σκολίωσης, της κύφωσης και της λόρδωσης, για ανθρώπους όλων των ηλικιών , κυρίως παιδιών, που χρησιμοποιεί διορθωτικές τεχνικές αναπνοής και ισομετρικές ασκήσεις.

Οι ειδικές αναπνευστικές και ισομετρικές ασκήσεις  της μεθόδου Schroth  ενδυναμώνουν κατά βάση ασύμμετρα ένα σκολιωτικό ή κυφωτικό κορμί.

Οι ασκήσεις της μεθόδου Schroth,  δεν μοιάζουν με τις κλασσικές ασκήσεις γυμναστικής και χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν τρισδιάστατα την σκολίωση με ειδικές κινήσεις και έναν διαφορετικό τρόπο αναπνοής, γνωστό και ως Διορθωτική Αναπνοή.

Η χρήση των ζωνών διορθωτικής αναπνοής,  ειδικά αν ο χρήστης εκπαιδευτεί σε αυτήν με την μέθοδο Schroth, επιτρέπεται μέσα στους ασύμμετρους κηδεμόνες όπως ο Scoliosis Brace.

Στόχος της μεθόδου είναι να επιτευχθεί μία τρισδιάστατη διόρθωση και να σταθεροποιηθεί το άτομο σε μία περισσότερο διορθωμένη στάση.

Μερικοί από τους στόχους της μεθόδου Schroth είναι:

  • Η διόρθωση της στροφής της σπονδυλικής στήλης
  • Η βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας
  • Η βελτίωση της έκπτυξης του θώρακα κατά την αναπνοή
  • Η βελτίωση της εμφάνισης και του αισθητικού αποτελέσματος
  • Μια πιο ισορροπημένη στάση
  • Η μείωση ή η εξαφάνιση του πόνου, όταν συνυπάρχει με την σκολίωση
  • Η σωστή μυϊκή ενδυνάμωση πάνω σε ένα σκολιωτικό κορμί

Χρησιμοποιούνται τεχνικές κινητοποίησης (παθητικές- υποβοηθούμενες- ενεργητικές), ενεργοποίηση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων που θα βοηθήσουν στη διόρθωση των κυρτωμάτων, διορθωτική αναπνοή και διορθωτικές ασκήσεις σε διάφορες θέσεις.

Μέσω της μεθόδου, το άτομο διδάσκεται να χρησιμοποιεί διορθωμένες θέσεις στην καθημερινότητά του, με στόχο να αποτρέψει την ασύμμετρη φόρτιση της σπονδυλικής στήλης που προκαλείται από  τις παραμορφώσεις, και έτσι να μειωθεί ο κίνδυνος εξέλιξης αλλά και οι πόνοι.

Η μέθοδος πρωταρχικά χρησιμοποιείται για άτομα με εφηβική ιδιοπαθή σκολίωση, αλλά οι αρχές της μπορεί να τροποποιηθούν και να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία παιδικής  σκολίωσης,  για παιδιά που βρίσκονται κοντά στην εφηβεία, αλλά και για ενήλικες.

Με τη συγκεκριμένη μέθοδο μπορούν να αντιμετωπιστούν και άλλες παθήσεις και παραμορφώσεις στο οβελιαίο επίπεδο, όπως η υπερκυψία (κύφωση Scheuermann)  και η λόρδωση (ανεστραμμένη πλάτη). Η θεραπεία της σκολίωσης του ενήλικα  εφαρμόζει μια τροποποιημένη μέθοδο Schroth με βάση τη σοβαρότητα του πόνου, τον βαθμό και την ακαμψία της νωτιαίας παραμόρφωσης.

Η μέθοδος περιλαμβάνει επίσης κινητοποίηση και ευελιξία στην  σπονδυλική στήλη για την ενίσχυση της κινητικότητας των αρθρώσεων πριν από τις ασκήσεις.

Το πρόγραμμα των ειδικών ασκήσεων σχεδιάζεται εξατομικευμένα, ανάλογα με την μορφή  και την σοβαρότητα της καμπύλης,  διδάσκεται μόνο από καταρτισμένο και πιστοποιημένο φυσικοθεραπευτή, ο οποίος εκπαιδεύει το άτομο στη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων με τη βοήθεια ελάχιστου εξοπλισμού και μπορούν να πραγματοποιηθούν σε διάφορες θέσεις (όρθια, καθιστή ή γονατιστή).

Διαδικασία: Χρειάζονται  4-6 συνεδρίες σε σύντομο χρονικό διάστημα για να διδαχθεί ο ασκούμενος, όλα όσα είναι απαραίτητα ώστε να εκτελεί σωστά το πρόγραμμα του.  Ο χρόνος άσκησης στο σπίτι απαιτεί 3-5 συνεδρίες ανά περίπτωση και διάρκεια περίπου 30’.

Στην πρώτη συνεδρία πραγματοποιείται κλινική αξιολόγηση  και εξετάζονται οι δραστηριότητες της καθημερινότητας.

Η μέθοδος Schroth δίνει έμφαση στη διδασκαλία ορθοστατικών διορθώσεων καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να αλλάξει η συνήθης στάση και να βελτιώσει την ευθυγράμμιση, τον πόνο και την εξέλιξη. Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του προγράμματος έγκειται στην εφαρμογή του στη συνήθη καθημερινή δραστηριότητα με σκοπό την αλλαγή της ασύμμετρης φόρτισης στο σώμα, προκειμένου να μειωθεί η πρόοδος και ο πόνος. Αυτό μειώνει επίσης το χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση των πολύ απαιτητικών ασκήσεων και επιτρέπει  στα άτομα να περνούν περισσότερο χρόνο στις δραστηριότητες αναψυχής και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Ο θεραπευτής καθοδηγεί το άτομο για να επιτευχθεί η σωστή ενεργοποίηση των μυών που παρέχουν την διορθωμένη στάση του σώματος και τη μείωση της ασυμμετρίας.

Ο  ασκούμενος,  θα πρέπει να εστιάσει σωματικά και νοητικά στην επαναφορά της συμμετρίας της σπονδυλικής του στήλης, η οποία έχει χαθεί λόγω της σκολίωσης. Στην σκολίωση υπάρχει μυϊκή ανισορροπία στη σπονδυλική στήλη, οπότε με τις ειδικές ασκήσεις της μεθόδου Schroth,  μαθαίνει να δυναμώνει τους μύες του κυρτού τμήματος της σκολίωσης, οι οποίοι έχουν χαλαρώσει και να επιμηκύνει τους μύες του κοίλου τμήματος, οι οποίοι έχουν βραχυνθεί.

Με βάση τις τυπικές φυσικοθεραπευτικές αρχές, η μέθοδος Schroth αναπτύχθηκε από την Katharina Schroth το 1920 από την οποία  πήρε το όνομά της.  Έπασχε η ίδια από σκολίωση και προσπάθησε με δικής της επινόησης κινήσεις και ασκήσεις να βελτιώσει κυρίως την αναπνευστική της λειτουργία και τη στάση του σώματος. Από την δεκαετία του 1960 είναι επίσημα αναγνωρισμένη και χρηματοδοτούμενη από το Γερμανικό σύστημα υγείας. Είναι επίσης,  η πιο διαδεδομένη σε διεθνές επίπεδο,  μέθοδος αντιμετώπισης της σκολίωσης, με μεγάλο αριθμό έγκυρων επιστημονικών ερευνών,  που πιστοποιούν τα αποτελέσματα της.