Νέα

Μήπως η καρέκλα του γραφείου σας κάνει οξύθυμο;

Μήπως σας κάνει πιο οξύθυμο, η καρέκλα του γραφείου σας ή το ποντίκι του υπολογιστή σας; Τα προβλήματα που οφείλονται σε κακή στάση του σώματός μας στο γραφείο και στον υπολογιστή είναι σήμερα πολύ συχνά και αυξάνονται συνεχώς.

Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την λέκτορα Ψυχολογικής Ιατρικής δρα Ελίζαμπεθ Ανν Μπρόαντμπεντ, χώρισαν 74 εθελοντές σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων καθόταν με καμπουριασμένη πλάτη και η άλλη με ίσια. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν μία σειρά από τεστ αναγνώσεως και στη συνέχεια ένα τεστ κοινωνικού στρες που λέγεται Trier Social Stress Test (TSST) και συμπεριλαμβάνει μία διάλεξη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των τεστ, οι εθελοντές ήταν συνδεδεμένοι με συσκευές μέτρησης του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσής τους, ενώ οι απαντήσεις τους στα διάφορα τεστ χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογηθεί η ψυχική διάθεση, η αυτοεκτίμηση και η αντίληψη της απειλής που συνιστούσε η διάλεξη στο TSST. Οι εθελοντές που κάθονταν με ίσια πλάτη έδειξαν πως είχαν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και καλύτερη ψυχική διάθεση, και ένιωθαν μικρότερο φόβο όταν υποβάλλονταν στο τεστ TSST.

Η ανάλυση της διάλεξης των εθελοντών έδειξε πως όσοι κάθονταν καμπουριασμένοι, μιλούσαν λιγότερο (ένδειξη χαμηλής αυτοεκτίμησης), χρησιμοποιούσαν περισσότερες αρνητικές λέξεις (ένδειξη κακής ψυχικής διάθεσης) και περισσότερες λέξεις στο πρώτο ενικό πρόσωπο (ένδειξη πως είχαν εστιαστεί στον εαυτό τους). Όπως έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Health Psychology», τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει τις αντιδράσεις μας όταν βρισκόμαστε ενώπιον στρεσογόνων γεγονότων.