Αρθρογραφία

ΜΥΘΟΙ, ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ( Α ΜΕΡΟΣ)

Το παρόν άρθρο σκοπό έχει να πληροφορήσει σε απλή γλώσσα για συνήθη ορθοπεδικά προβλήματα στα παιδιά  τα οποία προκαλούν άγχος και  προβληματίζουν πολλούς γονείς.  Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ξεδιαλύνοντας κάποιους μύθους. Ο κ. Νίκος Μαρκέας, χειρουργός ορθοπεδικός, Διευθυντής  Ορθοπαιδικού Τμήματος  νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» προσπαθεί  να καταρρίψει κάποιους  μύθους  δίνοντας τη θέση τους στη δύναμη της αλήθειας.

Μύθος: Ο πόνος στην πλάτη στα παιδιά είναι κληρονομικός.

Πραγματικότητα: Ο πόνος στην πλάτη στα παιδιά είναι σπανιότερος απ’ ό,τι συμβαίνει στους ενηλίκους και δεν είναι κληρονομικός. Κρύβει ασάφειες σχετικά με τον ορισμό του. Οδηγεί σπάνια το παιδί στον γιατρό. Αποκαλύπτει συνήθως οργανικό αίτιο, εφόσον επιμένει. Υποχρεώνει τη διενέργεια αιματολογικού και απεικονιστικού ελέγχου (MRI). Ενίοτε, σχετίζεται με ψυχολογικές και κοινωνικοοικονομικές παραμέτρους.

Μύθος: Η σχολική σάκα είναι υπόλογη για τη δημιουργία σκολίωσης.

Πραγματικότητα: Η ιδιοπαθής σκολίωση (η συνηθέστερη μορφή σκολίωσης) είναι ανεξακρίβωτης αιτιολογίας και σίγουρα δεν σχετίζεται με το σήκωμα της σάκας, ούτε με τις δραστηριότητες στο σχολείο. Σκολίωση δεν σημαίνει “σχολείωση”. Η μαθητική σάκα, με το βάρος του περιεχομένου της, ευθύνεται για την εμφάνιση πόνου στην πλάτη ή στη μέση.

Μύθος: Η οσφυαλγία οφείλεται σε απλή θλάση ή σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Πραγματικότητα: Οι αιτίες αυτές συναντώνται συχνότερα στους ενηλίκους. Στα παιδιά, η διαφορική διάγνωση μίας οσφυαλγίας που επιμένει παρά τη συντηρητική θεραπεία, πρέπει να περιλαμβάνει μηχανικές επιβαρυντικές καταστάσεις, αναπτυξιακές διαταραχές, φλεγμονές, όγκους (καλοήθεις ή κακοήθεις), ενδοθωρακικά ή ενδοκοιλιακά νοσήματα, ή ψυχοσωματικά αίτια.

Μύθος: Η σκολίωση προκαλεί ενοχλήσεις.

Πραγματικότητα: Ένα μικρό μόνο ποσοστό (32% των περιπτώσεων) ιδιοπαθών σκολιώσεων εμφανίζουν πόνο στην πλάτη. Πρόκειται συνήθως για αριστερά θωρακικά κυρτώματα. Κρύβουν ενίοτε διαστηματομυελία ή συριγγομυελία. Απαραίτητη κρίνεται η επιβεβαίωση της διάγνωσης με Μαγνητική Τομογραφία.

Μύθος: Η σκολίωση οφείλεται σε λανθασμένη στάση και κακές συνήθειες.

Πραγματικότητα: Είναι ο μεγαλύτερος και πιο διαδεδομένος μύθος που αναπαράγεται από γενιά σε γενιά. Η σκολίωση δεν οφείλεται στην στάση του σώματος ή σε συνήθειες. Αντίθετα, η ίδια η σκολίωση ωθεί το άτομο να υιοθετεί συγκεκριμένες θέσεις για την ανακούφισή του.

Συμπεράσματα

1.Εμπιστευόμαστε σε κάθε περίπτωση τον ειδικό.

2.Δεν ακούμε οποιονδήποτε ανειδίκευτο και άσχετο με το αντικείμενο.

3.Δεν ταξιδεύουμε στο Διαδίκτυο χωρίς κατάλληλο πλοηγό.

4.Κάνουμε ιώβειο υπομονή σε ζητήματα που αποκαθίστανται μόνα τους.

 

Επιστροφή στη λίστα

Related Posts