Αρθρογραφία

ΜΥΘΟΙ, ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ( Β ΜΕΡΟΣ)

Το παρόν άρθρο σκοπό έχει να πληροφορήσει σε απλή γλώσσα για συνήθη ορθοπεδικά προβλήματα στα παιδιά  τα οποία προκαλούν άγχος και  προβληματίζουν πολλούς γονείς.  Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ξεδιαλύνοντας κάποιους μύθους. Ο κ. Νίκος Μαρκέας, χειρουργός ορθοπεδικός , Διευθυντής  Β Ορθοπαιδικού Τμήματος  νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» προσπαθεί  να καταρρίψει κάποιους  μύθους  δίνοντας τη θέση τους στη δύναμη της αλήθειας.

 Μύθος: Η ραιβογονία είναι παθολογική και χρειάζεται αντιμετώπιση από νωρίς.

Πραγματικότητα: Οι διακυμάνσεις στη μηροκνημιαία γωνία είναι αναμενόμενες στη νηπιακή ηλικία και απαιτείται υπομονή και σκεπτικισμός πριν καταφύγουμε σε εξετάσεις για την ανεύρεση παθολογικού υποστρώματος (κληρονομικές παθήσεις, τραυματισμοί, φλεγμονές, όγκοι, μεταβολικά νοσήματα, νόσος του Blount).

Μύθος: Η βλαισογονία σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Πραγματικότητα: Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Άλλωστε, η βλαισογονία, όπως και η ραιβογονία, είναι αναμενόμενη σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και χρειάζεται περίσκεψη πριν καταφύγουμε σε περαιτέρω έλεγχο για την αναζήτηση πιθανού παθολογικού υποστρώματος.

Μύθος: Η έσω στροφή στη βάδιση προκαλεί λειτουργικά προβλήματα.

Πραγματικότητα: Εφόσον προέρχεται από αυξημένη πρόσθια κλίση του μηριαίου αυχένα (anteversion), η οποία είναι και η συχνότερη αιτία, δεν αποτελεί πρόβλημα. Αντίθετα, το παιδί που περπατά με τα κάτω άκρα προς τα μέσα έχει πλεονέκτημα, καθώς διαθέτει ευρεία επιφάνεια στήριξης και έχει επιτάχυνση στις δρομικές του δραστηριότητες.

Μύθος: Κάθε απώλεια ποδικής καμάρας σημαίνει πλατυποδία.

Πραγματικότητα: Το ανθρώπινο πόδι είναι προορισμένο να βοηθά στη στήριξη και στις μετακινήσεις μας. Είναι δηλαδή έτοιμο να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Αυτό απαιτεί το αναγκαστικό κλείδωμα μίας από τις αρθρώσεις του για να αφεθούν οι υπόλοιπες ελεύθερες να προσαρμοστούν. Αυτή η άρθρωση είναι η αστραγαλοπτερνική. Το πόδι αλλάζει σχήμα στην πλήρη φόρτιση. Το γεγονός παρερμηνεύεται συνήθως ως απώλεια ποδικής καμάρας (πλατυποδία) που χρειάζεται αντιμετώπιση.

Μύθος: Η πλατυποδία προκαλεί λειτουργικά προβλήματα.

Πραγματικότητα: Τρεις είναι οι περιπτώσεις που η πλατυποδία προκαλεί προβλήματα:

  • Χαλαρή πλατυποδία με υπερβολικό πρηνισμό
  • Χαλαρή πλατυποδία με βραχύ Αχίλλειο τένοντα
  • Δύσκαμπτη και επώδυνη πλατυποδία (η σπανιότερη)

Μύθος: Η πλατυποδία χρειάζεται έγκαιρη αντιμετώπιση.

Πραγματικότητα: Απαιτείται ορθολογική αντιμετώπιση. Η σωστή επιλογή υποδημάτων με την κατάλληλη συγκράτηση της πτέρνας (ώστε να μην έρχεται σε υπερβολική βλαισότητα) είναι η κύρια αντιμετώπιση στις μικρές ηλικίες. Αργότερα, στη σχολική ή εφηβική ηλικία, αν και εφόσον το πρόβλημα επιμένει και προκαλεί ενοχλήσεις, μπορούμε να καταφύγουμε σε ειδικά πέλματα ή/και σε χειρουργική αποκατάσταση.

Μύθος: Στην πλατυποδία δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Πραγματικότητα: Ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση είναι δύο:

  1. Αν οι ενοχλήσεις δεν υποχωρούν με τροποποιήσεις στο υπόδημα ή ειδικά πέλματα.
  2. Αν ο ασθενής αδυνατεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του αθλήματός του.

 Συμπεράσματα

  • Εμπιστευόμαστε σε κάθε περίπτωση τον ειδικό.
  • Δεν ακούμε οποιονδήποτε ανειδίκευτο και άσχετο με το αντικείμενο.
  • Δεν ταξιδεύουμε στο διαδίκτυο χωρίς κατάλληλο πλοηγό.
  • Κάνουμε ιώβειο υπομονή σε ζητήματα που αποκαθίστανται μόνα τους.