Αρθρογραφία

Νέο Ρευματολογικό Κέντρο στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία»

Στην περαιτέρω ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας ως προς την διάγνωση και διαχείριση των ρευματικών παθήσεων φιλοδοξεί να συμβάλλει το νέο Ρευματολογικό Κέντρο που λειτουργεί στα πλαίσια της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», στην Αθήνα.

Ο  υπεύθυνος του κέντρου Δρ Παναγιώτης Τρόντζας, Ρευματολόγος, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία  (ΕΠΕΜΥ) τονίζει ότι  «το Κέντρο άρχισε ήδη τη λειτουργία του φιλοδοξώντας να καλύψει κενά του δημόσιου τομέα προσφέροντας ολοκληρωμένη φροντίδα στους χιλιάδες ρευματοπαθείς».

Προς το παρόν στελεχώνεται από τον Δρα Τρόντζα και την ακαδημαϊκή υπότροφο, Ρευματολόγο, Ευαγγελία Ζαμπέλη, ενώ αναμένεται η έκδοση προκήρυξης για την πρόσληψης ενός ακόμη ρευματολόγου.

Το Κέντρο εξειδικεύεται στην Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, την Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα, την Ψωριασική Αρθρίτιδα, τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο και την Οστεοπόρωση και στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται η λειτουργία τακτικού εξωτερικού ρευματολογικού ιατρείου δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη 09:00-11:00 και Τετάρτη 09:00-12:00) κατόπιν ραντεβού στο 1535 (κωδικός ιατρείου 06581) και η εξειδικευμένη ρευματολογική φροντίδα στους νοσηλευόμενους που πάσχουν από συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα. Επίσης, προβλέπεται η αντιμετώπιση των ρευματικών συμπτωμάτων των ασθενών που νοσηλεύονται για άλλες παθήσεις (ογκολογικές, παθολογικές, χειρουργικές κ.λπ.) και η ενδοφλέβια έγχυση βιολογικών θεραπειών ή χημειοθεραπειών σε ρευματοπαθείς στον ειδικό χώρο εγχύσεων της κλινικής.
Τέλος, ο Δρ Τρόντζας σε συνεργασία με το ΔΣ της ΕΠΕΜΥ σχεδιάζουν δράσεις ενημέρωσης για τις Ρευματικές Παθήσεις με σύνθημα «Πρώιμη Διάγνωση – Έγκαιρη αντιμετώπιση» και σε συνεργασία με συλλόγους ασθενών υποστήριξης χρονίως πασχόντων  από Ρευματικές Παθήσεις.