Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal», συμβουλεύει τους ασθενείς να συμπεριφέρονται ευγενικά στους γιατρούς, αν θέλουν να γίνει σωστά η διάγνωσή της ασθένειάς τους.
Οι επιστήμονες έφτασαν στο συμπέρασμα πως υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα οι ασθενείς να διαγνωστούν λάθος, αν συμπεριφέρονται δύστροπα, παρεμβαίνουν στο έργο των γιατρών και αμφισβητούν τις ικανότητές τους. Η πιθανότητα του λάθους, μάλιστα, φαίνεται πως φτάνειτο 42% όταν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με περίπλοκα συμπτώματα τους ασθενούς.
Η δανέζικη έρευνα μελέτησε ένα γκρουπ 63 γιατρών στο τελευταίο έτος της εκπαίδευσής τους και με βάση τα αποτελέσματα οι επιστήμονες επιμένουν πως οι γιατροί δεν γίνεται να μένουν ανεπηρέαστοι από τα συναισθήματά τους και κατά συνέπεια θα πρέπει να λαμβάνουν ειδική ψυχολογική εκπαίδευση.
Η Dr Silvia Memede, από το «Erasmus Medical Centre» στο Ρότερνταμ, σχολίασε πως: «Έχει παρατηρηθεί πως το ενδιαφέρον πολλών ιατρών μετατρέπεται σε άγχος, όταν έρχονται αντιμέτωποι με παράπονα, επανειλημμένες ερωτήσεις τους ασθενούς κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ή όταν τους ζητούνται αχρείαστες εξετάσεις. Επίσης, πολλοί θεράποντες αρνούνται πως τέτοιες καταστάσεις επηρεάζουν την κρίση τους. Αλλά γεγονός είναι πως την επηρεάζει, αποτέλεσμα να να κάνουν λάθη».