ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΗΔΕΜΟΝΑ

Ο κηδεμόνας έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που ισχύουν διεθνώς και έχει περάσει από τεχνικούς ελέγχους ποιότητας σύμφωνα με την πιστοποίηση διασφάλισης ποιότητας κατά ISO 9001.

Η λήψη των μέτρων με 3D SCANNER και η ακριβής επεξεργασία του εκμαγείου σε πρόγραμμα CAD-CAM του προσδίδουν μια απόλυτη ακρίβεια όσον αφορά την εφαρμογή και τη λειτουργικότητά του.

Οι πρόβες εφαρμογής που έγιναν του προσδίδουν και την απόλυτη εφαρμογή στο σώμα με τα σημερινά σωματομετρικά δεδομένα του στοιχεία. Τα οποία όμως, σε περίπτωση που ο κηδεμόνας αφορά παιδί,  λόγω ταχείας ανάπτυξής του μπορεί να αλλάξουν σύντομα.

  1. ΩΡΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ και ΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΙΜΑΝΤΕΣ

Ο κηδεμόνας θα πρέπει να εφαρμόζεται σύμφωνα ΠΑΝΤΑ και ΜΟΝΟ με τη γνωμάτευση του ιατρού.

Στις ώρες εφαρμογής περιλαμβάνονται και οι ώρες του νυχτερινού ύπνου.

Αρχικά θα γίνει μια προοδευτική εφαρμογή από το μαύρο σημείο τάσης (σημείο ελάχιστης επιτρεπτής τάσης) που σχεδιάστηκε κατά την παράδοση.

Στη συνέχεια τις επόμενες ημέρες θα προστίθενται επιπλέον ώρες εφαρμογής μέχρις ότου σε περίπου 15-20 μέρες, φθάσει στο πλήρες ωράριο εφαρμογής και οι ιμάντες έχουν τάση που αγγίζει το κόκκινο σημείο τάσης. Μετά τις 20 ημέρες η τάση θα υπερβαίνει πάντα το κόκκινο σημείο τάσης.

Την ώρα του φαγητού και έως μια ώρα μετά μπορούμε να τοποθετήσουμε την τάση στο μαύρο σημείο τάσης (σημείο ελάχιστης επιτρεπτής τάσης).

Θα πρέπει να τηρείται ευλαβικά η χρονική εφαρμογή του κηδεμόνα.

Καθημερινά να ελέγχετε τους ιμάντες, που θα πρέπει πάντα να είναι σε τάση και σε κάθε περίπτωση περισσότερη από το κόκκινο σημείο τάσης.

Ο κηδεμόνας λειτουργεί κατά την ημέρα παράδοσης  στη συγκεκριμένη τάση, δημιουργώντας αντίθετα ζεύγη δυνάμεων, που πιέζουν στα προκαθορισμένα σημεία διόρθωσης. Η συνεχόμενη όμως τάση σε αυτά τα σημεία δημιουργεί αντιστροφή και εκτόνωση με αποτέλεσμα να επιφέρει διορθωτικές αλλαγές στο σώμα του παιδιού. Συνεπώς θα πρέπει να ασκηθούν μεγαλύτερες δυνάμεις στα ίδια σημεία για να υπάρχει συνέχεια στις διορθωτικές δυνάμεις του κηδεμόνα. Άρα θα πρέπει η τάση να αυξάνεται καθημερινά πέρα από το κόκκινο τελικό σημείο, τόσο όσο οι ιμάντες να είναι πάντα σε τάση. Περίπου μισό με ένα χιλιοστό την ημέρα ανάλογα την ηλικία του παιδιού και την ελαστικότητα της σπονδυλικής στήλης.

Μετά από έναν μήνα πραγματοποιείται επανέλεγχος όπου γίνονται και νέες ρυθμίσεις.

  1. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ και ΑΛΛΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Την ημέρα της παράδοσης, μετράται το ύψος σε.εκατοστά, το βάρος σε κιλά με ακρίβεια και καταγράφεται στο φάκελό του χρήστη.

Οι  θέσεις των πιέστρων έχουν υπολογιστεί κατά την ημέρα παράδοσης  με ακρίβεια στα σημεία των ύβων αλλά και στην κορυφή των καμπύλων και θα πρέπει πάντα να πιέζουν στα ίδια σημεία. Αυτό όμως δε γίνεται εάν το παιδί  ψηλώσει 2-3 εκατοστά. Εάν ξεπεράσει τα 5 εκατοστά, τότε ο κηδεμόνας θα λειτουργεί αντίθετα, ασκώντας δηλαδή δυνάμεις που θα επιδεινώνουν την σκολίωση.

Θα πρέπει λοιπόν να μετράται  κάθε μήνα το παιδί χωρίς τον κηδεμόνα. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το συνολικό ύψος αλλά η διαφορά ύψους από την πρώτη μέτρηση μέχρι την τελευταία. Η μέτρηση πρέπει να γίνεται χωρίς παπούτσια σε ένα τοίχο σημειώνοντας μια γραμμή με ένα ορθογώνιο τρίγωνο στο ψηλότερο σημείο.

Στην περίπτωση που το παιδί έχει ψηλώσει περισσότερο από 3 εκατοστά θα πρέπει άμεσα να μας καλέσετε για ένα ραντεβού προσαρμογής. Στο ραντεβού αυτό θα μετρηθεί το παιδί με ακρίβεια στο δικό μας αναστημόμετρο και θα υπολογιστεί η διαφορά. Εάν όντως η διαφορά είναι 3 εκατοστά ο κηδεμόνας θα κρατηθεί για service και προσαρμογή στα νέα σωματομετρικά του δεδομένα.

Στην περίπτωση που το παιδί έχει ψηλώσει περισσότερο από 3 εκατοστά θα πρέπει να ελεγχθεί η εφαρμογή του κηδεμόνα άμεσα. Εάν ξεπεράσει τα 5 εκατοστά σε ύψος και αν αλλάξει το βάρος του κατά 5 κιλά και άνω ο κηδεμόνας θα λειτουργεί αντίθετα. Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έλεγχος στην εφαρμογή του κηδεμόνα όπως και στα νέα σωματομετρικά δεδομένα για την πιθανότητα νέου κηδεμόνα.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται έγκριση του θεράποντα ιατρού.

  1. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΗΔΕΜΟΝΑ

Τα υλικά που είναι κατασκευασμένος ο κηδεμόνας είναι αδρανή και υποαλλεργικά.

Η πολύωρη όμως εφαρμογή ίσως δημιουργήσει προβλήματα κακοσμίας από τον ιδρώτα, οπότε καλό θα είναι να εφαρμόζεται ένα 100% βαμβακερό εφαρμοστό φανελάκι με μανικάκι χωρίς πλαϊνές ραφές.

Συνιστάται καθημερινό καθάρισμα του κηδεμόνα με μωρομάντηλα όπως και καθημερινό μπάνιο του παιδιού και μετά επάλειψη του σώματος με ενυδατική κρέμα σώματος.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την άσκηση μεγάλων πιέσεων στα σημεία πίεσης, είναι η ερυθρότητα στην αρχή και μετά εφόσον δεν διορθωθεί το πρόβλημα, η δημιουργία ελκών, που θα ταλαιπωρήσουν το παιδί στη συνέχιση της θεραπείας του. Το φαινόμενο αυτό δημιουργείται όταν ασκούνται υπέρμετρες πιέσεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν παρατηρήσετε ότι αναπτύσσεται μια ερυθρότητα, που δεν υποχωρεί μετά την αφαίρεση του κηδεμόνα από το σώμα και παραμένει για τουλάχιστον μια ώρα, θα πρέπει να μας επισκεφθείτε και αφού διαπιστώσουμε τα παραπάνω να διαμορφώσουμε τα πίεστρα.

  1. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΗΔΕΜΟΝΑ

Από την πρώτη μέρα και κάθε μήνα θα πρέπει να περνάτε όλα τα εσωτερικά πριτσίνια με ένα μανό. Πριν την πρώτη χρήση του κηδεμόνα, καθαρίστε καλά  εσωτερικά και εξωτερικά με μωρομάντηλα και σκουπίστε με μια πετσέτα. Προσοχή μη χρησιμοποιείτε πιστολάκι αέρος.

Η καθημερινή καθαριότητα του κηδεμόνα (του θερμοπλαστικού και του αφρώδους) γίνεται με μωρομάντηλα.

Η τάση που ασκείται στους ιμάντες μπορεί να τους καταστρέψει σε κάποιο διάστημα. Το διάστημα αυτό διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Το ίδιο θα συμβεί και με τα πριτσίνια που τους συγκρατούν στον κηδεμόνα.

Η αλλαγή τους μπορεί να γίνει άμεσα χωρίς καμία επιβάρυνση.

Οι ιμάντες δεν πλένονται ούτε καθαρίζονται. Αντικαθίστανται χωρίς επιβάρυνση στο κέντρο μας.

Οποιοδήποτε υλικό του κηδεμόνα χρήζει αντικατάστασης, αυτή γίνεται άμεσα και χωρίς επιβάρυνση στο κέντρο μας.

Σε κάθε περίπτωση ο κηδεμόνας θα πρέπει να υποβάλλεται σε service και καθαρισμό μια φορά το εξάμηνο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακτινογραφία με εφαρμοσμένο τον κηδεμόνα θα πραγματοποιηθεί αφού έχετε προσέλθει (στο μήνα περίπου) πρώτα στο κέντρο μας για έλεγχο.