Νέα

Οι παραμορφώσεις της σύγχρονης εποχής

Tα περισσότερα παιδιά της σύγχρονης εποχής παρουσιάζουν από πολύ μικρή ηλικία μυοσκελετικές παθήσεις και παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης.
Η πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών σε λάθος θέση, η οποία επηρεάζει αρνητικά, όχι μόνο την στάση του σώματος αλλά και την όραση καθορίζει την ποιότητα ζωής  τους για τα επόμενα χρόνια. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα ΤΕΦΑ Αθηνών, μέσω της χρήσης πελματογραφήματος, έδειξε πως 7 στα 10 παιδιά παρουσιάζουν ενδεχομένως, προβλήματα στην σπονδυλική τους στήλη.

Οι παθήσεις που παρουσιάζονται στην σπονδυλική στήλη αλλά και στα πέλματα και επηρεάζουν την στάση του σώματος, την ευκινησία, την διάθεση και την λειτουργία ζωτικών οργάνων είναι:

Σκολίωση: η πλάγια κλίση και συχνά στροφή της σπονδυλικής στήλης, με επιπτώσεις και στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα.

Κύφωση: η κλίση της σπονδυλικής στήλης προς τα εμπρός ( δημιουργεί αυτό που ονομάζουμε καμπούρα).

Λόρδωση: η αύξηση της κυρτότητας της αυχενικής και της οσφυϊκής μοίρας προς τα εμπρός.

Πλατυποδία: αποπλατυσμένη ή πλήρης απουσία ποδικής καμάρας.

Κοιλοποδία: ιδιαίτερα υψηλή ποδική καμάρα (αντίθετη κατάσταση από την πλατυποδία).

Οι γονείς θα  πρέπει να ενημερώνονται, για να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους  να αναλάβουν η ευθύνη του σώματος αλλά και του εαυτού τους,  με  επίγνωση του κάθε πατήματος και της ορθής στάσης του σώματός τους, σε κάθε βήμα στη ζωή τους, εξαλείφοντας πόνους και προβλήματα που θα τα ταλαιπωρήσουν για όλη την μετέπειτα ζωή τους.