Νέα

Οστεοπόρωση: η πρόληψη σώζει τα οστά μας

Η οστεοπόscoliosisslc osteopρωση, με τη σημερινή της μορφή, προσέλκυσε την προσοχή της ιατρικής κοινότητας μετά τη βιομηχανική επανάσταση, στις αρχές του 20ου αιώνα. Μέχρι όμως τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο. Από τότε, με την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας αλλά και την αλματώδη βελτίωση της ιατρικής τεχνολογίας, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαγνωστική αξιοπιστία και εγκυρότητα, αυξήθηκαν τα διαγνωσμένα περιστατικά οστεοπόρωσης, κυρίως ανάμεσα στις γυναίκες, οριοθετήθηκαν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ομάδες υψηλού κινδύνου,
Δεν υπάρχει θεραπεία που να αντικαταστήσει την απώλεια οστικής μάζας που έχει ήδη συμβεί. Η καλύτερη λύση είναι να προληφθεί η οστεοπόρωση. Αυτή θα πρέπει να αρχίζει στην παιδική ηλικία με καλή διατροφή και άσκηση. Ο δυνατός προάγγελος της οστεοπόρωσης είναι η σκελετική μάζα στην ηλικία των 16 ετών. Ο καλύτερος τρόπος είναι:
  • να οικοδομούνται γερά οστά από τα πρώτα χρόνια της ζωής και
  • να μειώνεται η απώλεια οστικής μάζας τα τελευταία χρόνια. Η περίοδος μεταξύ 9 με 20 ετών είναι κρίσιμη στην οικοδόμηση γερών οστών που θα προστατεύσει από απώλειες τα μετέπειτα χρόνια.
Επομένως, η σωστή διατροφή αποτελεί ουσιαστική παράμετρο της σκελετικής υγείας, συμμετέχοντας τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης Είναι βέβαιο ότι διατροφή υψηλή σε ασβέστιο κατά την παιδική και εφηβική ηλικία διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της κορυφαίας οστικής μάζας. Κύρια πηγή πρόσληψης ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, κίτρινο σκληρό τυρί). Άλλες πηγές ασβεστίου: πράσινα λαχανικά, όσπρια, μικρά ψάρια(σαρδέλες, αθερίνα, γαύρο),λιπαρά ψάρια(σολωμός), ταχίνι, ξηροί καρποί (αμύγδαλα).