Τι είναι η Οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση ή αλλιώς σιωπηλή νόσος

Δεν έχει κανένα σύμπτωμα και εντοπίζεται, μόνο όταν κάποιος υποστεί κάταγμα και είναι ήδη προχωρημένου βαθμού. Για τον λόγο αυτό,  η πρόληψη,  θεωρείται πολύ πιο σημαντική,  από τη θεραπευτική αντιμετώπιση. Με τον όρο οστεοπόρωση ονομάζουμε τη μείωση της οστικής πυκνότητας,  που σε συνδυασμό με τη διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής των οστών,  αυξάνει την ευθραυστότητα τους (αδυνατίζει τα οστά) και μπορεί να καταλήξει σε οστεοπορωτικό κάταγμα, γνωστό και ως καθίζηση σπονδύλου. Η οστεοπόρωση αποτελεί πλέον, συχνή νόσο τόσο σε γυναίκες, (1 στις 2), όσο και άνδρες (1 στους 5) μετά τα πενήντα.

Οι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί είναι:

  • η κληρονομικότητα
  • το χαμηλό σωματικό βάρος
  • το κάπνισμα
  • το αλκοόλ
  • η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων για μεγάλο διάστημα (κορτιζόνη,αντικαταθλιπτικά κ.α.)

Επίσης νοσήματα όπως:

  • η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
  • σακχαρώδης διαβήτης κ.α.

Η σωστή διατροφή, η άσκηση από παιδική ηλικία και η πρόσληψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D στην ενηλικίωση, η αποφυγή επιβαρυντικών παραγόντων, καθώς και οι προληπτικές εξετάσεις οστικής πυκνότητας,  μειώνουν τις πιθανότητες οστεοπόρωσης.

Τι είναι τα Οστεοπορωτικά Κατάγματα

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα προκαλούνται από την οστεοπόρωση

η οποία ορίζεται,  ως μείωση της πυκνότητας και της ποιότητας του οστού,  με αποτέλεσμα τη δημιουργία καταγμάτων,  χωρίς τραυματισμό. Σε αυτή τη περίπτωση,  μπορεί να προκληθεί κάταγμα,  από κάτι πολύ απλό,  όπως μια απότομη κίνηση, σκύψιμο, βήχα ή ακόμα και με την κίνηση να πιάσουμε κάτι από ψηλά. Πολλές φορές,  η καθίζηση σπονδύλου προκαλεί πόνο,  ο οποίος στην αρχή είναι μικρός ή μέτριος και υποχωρεί σιγά-σιγά. Με τον καιρό, όμως , στις περισσότερες περιπτώσεις , οι πόνοι επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα,  ή χειροτερεύουν σταδιακά.

Κάθε φορά που ένας σπόνδυλος παθαίνει καθίζηση, δημιουργείται μεγαλύτερο φορτίο για τους διπλανούς σπόνδυλους. ‘Ετσι,  ένα κάταγμα,  μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να συμβούν και άλλες καθιζήσεις. Αυτό,  έχει ως συνέπεια,  η σπονδυλική μας στήλη να χάνει την ευθυγράμμισή της και να μην μπορεί να στηριχθεί σωστά, οπότε αρχίζει να κάμπτεται προς τα εμπρός,  δημιουργώντας μόνιμη κύφωση (καμπούρα) στην πλάτη και παράλληλα απώλεια ύψους. Όταν συμβαίνει αυτό αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην καθημερινότητά μας, τόσο στην αναπνοή όσο και σε απλές δραστηριότητες είτε αυτό είναι το μπάνιο, το ντύσιμο, το περπάτημα κ.α.

Διάγνωση-Θεραπεία

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστεί το οστεοπορωτικό κάταγμα είναι να γίνει άμεσα διάγνωση,  από ειδικό ιατρό. Συνήθως,  το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί,  με περιορισμό των δραστηριοτήτων του ατόμου και σε πολλές περιπτώσεις με υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης,  με τη χρήση ορθοπαιδικών κηδεμόνων κορμού. Υπάρχουν και περιπτώσεις,  όπου απαιτείται χειρουργική θεραπεία.