Θερίζει η παχυσαρκία, η υπέρταση και η αυξημένη χοληστερόλη.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), παρουσίασε τη μελέτη ΥΔΡΙΑ σε μία προσπάθεια να αποτυπώσει την κατάσταση της υγείας, τις διατροφικές επιλογές και τις συνήθειες διαβίωσης του ελληνικού πληθυσμού.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα , έχουμε γυρίσει την πλάτη στα φρούτα, τα όσπρια, τα ψάρια και τα λαχανικά, και προτιμάμε γάλα, γαλακτοκομικά, κρέας και τα προϊόντα του, με συνέπεια να «θερίζουν» η παχυσαρκία, η υπέρταση και η αυξημένη χοληστερόλη.
Τα προκαταρκτικά ευρήματα της μελέτης, στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 4.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 18 ετών από τις 13 περιφέρειες της χώρας, αποκαλύπτουν ότι σε ημερήσια βάση καταναλώνουμε περίπου 200 γραμμάρια ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι, και άλλα τόσα γραμμάρια γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Τρώμε επίσης περισσότερα από 80 γραμμάρια κρέας ενώ, αντιθέτως, η κατανάλωση ωμών και μαγειρεμένων λαχανικών περιορίζεται σε περίπου 200 γραμμάρια ημερησίως και τα φρούτα σε περίπου 120 γραμμάρια – ποσότητες σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε παλαιότερα.
Υπάρχει μεγάλη υστέρηση όσον αφορά την κατανάλωση οσπρίων και ψαριών, η οποία σήμερα δεν υπερβαίνει τα 20 και 25 γραμμάρια την ημέρα, αντιστοίχως – ποσότητες που θα έπρεπε να είναι διπλάσιες ή και τριπλάσιες ακόμα για να διαφυλάσσεται η υγεία.
Όσον αφορά το κρέας, η κατανάλωσή του σήμερα είναι λίγο μειωμένη σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990 (σχεδόν 85 γραμμάρια την ημέρα έναντι περίπου 100 γραμμάρια ) αλλά σαφώς υψηλότερη από τα 35 γραμμάρια ημερησίως που αναφέρονται στη παραδοσιακή ελληνική μεσογειακή διατροφή.