Νέα

Πανεπιστήμιο Χιλντεσχάιμ: η κακή στάση του σώματος και η ψυχολογική διάθεση

Η  κακή στάση σώματος έχει άμεση σχέση με τη μελαγχολία και τα αρνητικά συναισθήματα. Ωστόσο, στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο , δηλαδή η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις. Τη συσχέτιση μεταξύ στάσης σώματος και ψυχολογικής διάθεσης υποστηρίζει γερμανική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χιλντεσχάιμ, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Clinical Psychology and Psychotherapy».

Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποίησε το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο ζητήθηκε από φοιτητές να διασχίσουν μια αίθουσα είτε περπατώντας σκυφτά είτε κάνοντας ελαφρά πηδήματα. Οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας ανέφεραν εντονότερα αισθήματα κατάθλιψης και χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας από τους δεύτερους, προβλήματα που μπορούν να αντιστραφούν αν βελτιώσουμε τη στάση του σώματός μας.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η στάση  του σώματός μας παίρνει συχνά κάποιο μήνυμα και μπορεί να επηρεάσει τους πάντες. Σκεφτείτε μόνο πως εσείς ,  οι ίδιοι,  βλέπετε κάποιον όταν μπαίνει στην αίθουσα περπατώντας καμαρωτός και πώς κάποιον που καμπουριάζει και σέρνει το σώμα του.

Σαφώς η καθημερινή καθιστική ζωή που οι περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας ακολουθούν, λόγω φόρτου εργασίας είναι σίγουρα ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη για το σύνδρομο κακής στάσης σώματος. Δημιουργούνται λοιπόν σοβαρά προβλήματα, τόσο μυοσκελετικά όσο και  ψυχολογικά. Όσο το δυνατόν νωρίτερα γίνει αντιληπτό τόσο πιο γρήγορα αντιμετωπίζεται.