Το ποδήλατο έχει μεγάλη απήχηση τα τελευταία χρόνια και είναι πολλοί οι άνθρωποι που το έκαναν μέρος της ζωής τους και ακόμα περισσότεροι αυτοί που προσπαθούν να το κάνουν. Η ποδηλασία δεν έχει ηλικία! Όποια δεκαετία της ζωής σου κι αν διανύεις, το πιο σημαντικό είναι να έχεις όρεξη και σωστή τεχνική. Το μόνο που αλλάζει στην τρίτη ηλικία είναι ο ρυθμός ποδηλασίας και τυχόν προβλήματα υγείας που χρειάζονται προσοχή.
Υπάρχουν σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσετε προσοχή κατά τη διάρκεια της βόλτα σας με το ποδήλατο. Γενικά, αφήστε τα πόδια σας να κάνουν τη πιο πολύ δουλειά, και όχι το άνω μέρους του σώματος σας. Ακόμα και όταν ποδηλατείτε ή κάνετε πεντάλ σκληρά σε ευθείες, κρατήστε το ανώτερο σώμα σας και τους ώμους χαλαρούς, και μην καμπουριάζετε.
Επίσης θα πρέπει να ρυθμίσετε σωστά τη σέλα του ποδηλάτου. Έχοντας φορέσει τα ποδηλατικά μας παπούτσια καβαλάμε το ποδήλατο και κάνουμε ανάποδα πετάλι μέχρι να φτάσει το μπράτσο του δισκοβραχίονα να είναι κάθετο με το έδαφος. Τότε πατάμε με το πίσω μέρος του πέλματος (την φτέρνα) το πετάλι και κοιτάμε να είναι το πόδι εντελώς τεντωμένο.
Θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί καθώς χαμηλότερη ή υψηλότερη θέση θα προκαλέσει πόνους σε γόνατα και κλειδώσεις και πόνους στην περιοχή του καβάλου και του προστάτη αντίστοιχα.
Το επόμενο βήμα είναι η ρύθμιση για το μήκος του λαιμού- ποδηλάτου. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο κυρίως για την πολύ καλύτερη αναπνοή κατά την άσκηση, περισσότερη άνεση και αποφυγή τραυματισμών στην μέση και το λαιμό, αλλά και την καλύτερη κατανομή του βάρους πάνω στο ποδήλατο.
Η ιδανική θέση ποικίλει, ανάλογα με τον κάθε ποδηλάτη, το στιλ του, την ευλυγισία του, τις αναλογίες του σώματός του, καθώς και την γεωμετρία του ποδηλάτου. Συνήθως η σωστή θέση του πάνω μέρους του σώματος έρχεται σιγά – σιγά, με τις ώρες προπόνησης, αναπτύσσοντας μια θέση όσο το δυνατόν πιο χαμηλά και πιο μακριά από τη σέλλα, αποκτώντας ευλυγισία.
Να θυμάστε, ότι αρκετοί από τους καθημερινούς πόνους που αισθανόμαστε κατά τη διάρκεια άσκησης ή της ποδηλασίας οφείλονται στον λανθασμένο τρόπο που πατάνε τα πέλματα των ποδιών μας. Ενοχλήσεις στα κάτω άκρα – γόνατα – ισχία – σπονδυλική στήλη μπορούν να εξαλειφθούν. Σε όλες τις περιπτώσεις εφαρμόζεται μια μέθοδος καταγραφής (Πελματογράφημα), που αναλύει την μορφολογία των πελμάτων και καταδεικνύει τυχόν παθολογικά ευρήματα. Βάσει αυτής της καταγραφής κατασκευάζονται τα κατάλληλα ορθωτικά πέλματα, με στόχο την άμεση ανακούφιση από τους πόνους και εν συνεχεία την αντιμετώπιση του προβλήματος.