Νέα

Πιο παραγωγικοί όσοι γυμνάζονται στο γραφείο

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Occupational and Environmental Medicine, αποδεικνύει ότι όσοι γυμνάζονται κατά τις ώρες εργασίας είναι πιο παραγωγικοί και έχουν λιγότερες απουσίες από την εργασία τους λόγο ασθενείας.
Σύμφωνα με το Science Daily, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και του Ινστιτούτου “Καρολίνσκα” παρακολούθησαν τις δραστηριότητες 177 εθελοντών που εργάζονταν σε έξι γραφεία μιας μεγάλης δημόσιας οδοντιατρικής οργάνωσης του τομέα υγείας στη Σουηδία.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα ανατέθηκε υποχρεωτική σωματική άσκηση για 2,5 ώρες την εβδομάδα και παράλληλα μειώθηκε κατά 2,5 ώρες την εβδομάδα η εργασία τους στο γραφείο. Στην δεύτερη ομάδα οι εθελοντές είχαν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι πώς να περάσουν το χρόνο στην εργασία τους και στην τρίτη ομάδα ζητήθηκε να διατηρήσει ένα συνηθισμένο πρόγραμμα άσκησης στην εργασίας τους.

Και οι τρεις ομάδες ήταν σε θέση να διατηρήσουν ή να αυξήσουν το επίπεδο της παραγωγής τους κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους. Εκείνοι όμως που ασκήθηκαν ανέφεραν βελτιώσεις στην αξιολόγηση της παραγωγικότητας, είχαν μεγαλύτερη ικανότητα εργασίας και ήταν λιγότερο άρρωστοι.  Οι ερευνητές επισημάνουν πως τα ευρήματα της μελέτης μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν από εργοδότες που χρειάζονται παραγωγικά άτομα στις επιχειρήσεις τους, αρκεί η ιδέα για την εφαρμογή περιόδων άσκησης μέσα στην εργάσιμη ημέρα να εφαρμοστεί στην πράξη.