Νέα

Πλατυποδία και οι αλλαγές στο σώμα μας

Το 85% των καυκάσιων πληθυσμών παρουσιάζουν πλατυποδία και το 10% κοιλοποδία, ενώ μόνο το 4-5% παρουσιάζει ιδανική ανατομική ευθυγράμμιση στο άκρο πόδι. Επίσης το 91% του πληθυσμού παρουσιάζει ανισοσκελία πάνω από 6 χιλιοστά.
Τα παραπάνω ποσοστά δεν λένε κάτι ουσιαστικό από μόνα τους, αλλά το γεγονός ότι η πλατυποδία και η δομική ανισοσκελία παρουσιάζονται τόσο συχνά  θα πρέπει να μας προβληματίζει. Συνήθως οι ανατομικές αποκλίσεις είτε εξελίσσονται, πιθανόν λόγω αύξησης σωματικού βάρους και δραστηριότητας, είτε δημιουργούν αντισταθμίσεις σε άλλα σωματικά τμήματα.
Κινηματικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η πλατυποδία επηρεάζει την ανατομική ευθυγράμμιση των κάτω άκρων μέχρι και το ισχίο. Με αυτό τον τρόπο μια ανατομική απόκλιση (όπως π.χ. χαμηλή ποδική καμάρα) επηρεάζει την άθροιση των φορτίων κατά μήκος του κάτω άκρου, με ανάλογες μακροπρόθεσμες μυοσκελετικές προσαρμογές που δεν είναι πάντα ανώδυνες για τον άνθρωπο.
Όπως σε κάθε πρόβλημα υγείας έτσι και εδώ, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Εάν παρατηρείτε κάτι που σας προβληματίζει στη κινητική συμπεριφορά του παιδιού σας, ζητήστε άμεσα τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας.
Πρόκειται για μία διαγνωστική διαδικασία που γίνεται στα κέντρα Scoliosis  SLC  γρήγορα και εύκολα. Ο ειδικός, μέλος της επιστημονική ομάδας των κέντρων Scoliosis  SLC  χρησιμοποιεί τον άκρως απαραίτητο εξοπλισμό,  χωρίς να υποβάλλει το παιδί σε πολύπλοκες εξετάσεις και βλαπτική ακτινοβολία. Έτσι αυτός ο έλεγχος είναι γρήγορος, άμεσος και ευχάριστος για το παιδί, αλλά και οικονομικός για το γονέα.