Νέα

Ποια είναι η σωστή στάση διαβάσματος;

Η σωστή στάση του σώματος στην καρέκλα του γραφείου κατά το διάβασμα ή την παραμονή μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή είναι πολύ σημαντική για τη μυοσκελετική υγεία.

Η επιστημονική ομάδα του κέντρου Scoliosis Spine Laser Center  δίνει μικρές συμβουλές για πιο εύκολο και πιο αποτελεσματικό διάβασμα, καθώς η κακή  στάση  του σώματος κατά τη διάρκεια της μελέτης περιορίζει την αναπνοή, αλλά και την καλή κυκλοφορία του αίματος, οπότε έχει άμεση συνέπεια στην πνευματική διαύγεια.

Θέση διαβάσματος:

Η κεφαλή πρέπει να είναι σε ευθεία γραμμή, ο κορμός του παιδιού να είναι ευθύγραμμος και το βάρος του να μοιράζεται στα ισχία, τα οποία βρίσκονται σε κάμψη 90°, όπως επίσης και τα γόνατα και οι ποδοκνημικές αρθρώσεις. Επιπρόσθετα, τα πόδια του παιδιού θα πρέπει να φτάνουν στο έδαφος. Προσαρμόζουμε πρώτα τη καρέκλα στο ύψος του τραπεζιού και αν τα πόδια του παιδιού δεν φτάνουν το έδαφος, τότε τοποθετούμε βιβλία ή υποπόδια (υπάρχουν στο εμπόριο),  ή χρησιμοποιούμε  καρέκλες με μηχανισμό επιλογής ύψους.

Η σωστή θέση όταν κάθονται τα παιδιά για να διαβάσουν ή να γράψουν περιλαμβάνει το να είναι οι αρθρώσεις σε χαλαρή θέση, έτσι ώστε οι μυς να καταναλώνουν την ελάχιστη ενέργεια για να διατηρήσουν αυτή τη στάση, ώστε ακόμα και μετά από ώρα καθίσματος να αποτρέπεται η μυϊκή κούραση. Αυτή η θέση εξυπηρετεί καλύτερα και τη σωστή αναπνοή, η οποία προάγει περισσότερο τη συγκέντρωση και τη σκέψη, εφόσον οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος.