Σχολική τσάντα; Μεγάλη υπόθεση…

Κατάλληλη τσάντα για ένα παιδί είναι αυτή που ταιριάζει στον σωματότυπό του, στην ηλικία του, στο επίπεδο ανάπτυξης και στις καθημερινές σχολικές υποχρεώσεις και ανάγκες του. Η σχολική τσάντα που δεν είναι και άσχημη κατασκευή δημιουργήθηκε για να μεταφέρουμε βιβλία, τετράδια, κασετίνα, πορτοφόλι και… ότι άλλο χρειαζόμαστε για μια επιτυχή μέρα στο σχολείο. Θα πρέπει λοιπόν να αξιοποιήσουμε όλα τα θετικά στοιχεία της σχολικής τσάντας και να ρυθμίσουμε τα σημεία τα οποία μπορούν στο μέλλον να μας δημιουργήσουν κάποια προβλήματα.
Είναι πολύ σύνηθες σήμερα να βλέπουμε μικρά παιδιά να κουβαλούν τσάντες που ζυγίζουν περισσότερο ακόμα και από το ένα τέταρτο του βάρους του σώματός τους. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία ορθοπαιδικών χειρουργών το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος της σχολικής τσάντας δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του σωματικού τους βάρους προκειμένου να μπορούν να διατηρηθούν σε όρθια στάση χωρίς να χρειάζεται να σκύβουν. Το πρόβλημα με τις βαριές τσάντες έγινε αντιληπτό στην Αμερική πριν λίγα χρόνια μετά από απόφαση σε ορισμένων πολιτειών να καταργήσουν τα σχολικά ερμάρια προκειμένου να αποφευχθούν οι παραβιάσεις και οι καταστροφές τους . Έτσι τα παιδιά αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τα βιβλία για περισσότερο χρόνο αντί να τα αποθηκεύουν σε αυτά. Κάποιοι νομοθέτες σ’αυτές τις πολιτείες ζητούν από τις περιφέρειες να βάλουν όρια στο βάρος που τα παιδιά μπορούν με ασφάλεια να κουβαλούν στις σχολικές του τσάντες .
Πάντως, μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδειχθεί ότι μια βαριά σχολική τσάντα μπορεί να προκαλέσει η να επιδεινώσει παραμόρφωση τύπου σκολίωσης ή κύφωσης στην σπονδυλική στήλη του παιδιού . Η αλλαγή της στάσης του σώματος είναι ένας από τους λόγους που πολλοί γονείς ζητούν την συμβουλή του ειδικού, καθότι πιστεύουν ότι το βάρος της σχολικής τσάντας σχετίζεται με την σκολίωση και την κύφωση . Η σκολίωση όμως είναι μια πάθηση του αναπτυσσόμενου σκελετού που οφείλεται σε κληρονομικούς – γονιδιακούς παράγοντες και στην επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων αλλά δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι προκαλείται από την βαριά σχολική τσάντα, ή την κακή στάση στο θρανίο ή από ανεπαρκώς γυμνασμένους μύες.
Στην ερώτηση, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να προστατεύσουν την σπονδυλική στήλη των παιδιών, η απάντηση έρχεται από τις παρακάτω κινήσεις, και τα σημεία που θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Προσοχή λοιπόν, στην επιλογή της τσάντας και στον τακτικό έλεγχο της τσάντας:
• Επιλέγουμε μια σχολική τσάντα από ελαφριά και άνετα υλικά.
• Η ποιότητά της πρέπει να είναι πολύ καλή, τόσο ως προς τα υλικά όσο και προς την εργονομία της.
• Δοκιμάζουμε την τσάντα φορώντας την εμείς οι ίδιοι. Θα πρέπει οι ιμάντες της να είναι άνετοι, σταθεροί, η πλάτη να είναι ενισχυμένη με ειδικό υλικό ώστε να μην τραυματίζεται απ’ την πίεση το σώμα του παιδιού.
• Είναι σημαντικό να υπάρχουν αρκετές θήκες στην τσάντα (ειδικά όταν απευθύνεται σε παιδιά που πηγαίνουν στις μεγαλύτερες τάξεις και μεταφέρουν μαζί τους πολλά βιβλία και τετράδια), ώστε να μοιράζεται σωστά το βάρος. Γενικά, η τοποθέτηση των βιβλίων μέσα στην τσάντα πρέπει να γίνεται έτσι, ώστε το κέντρο βάρους της να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μέση του παιδιού. Είναι οι ροπές που αναπτύσσονται και καταπονούν στην σπονδυλική στήλη. Επίσης, η κατανομή του βάρους θα πρέπει να είναι ομοιόμορφη, με την τοποθέτηση των πιο βαριών βιβλίων στο πίσω μέρος της τσάντας.
• Αν η τσάντα του μικρού μαθητή γίνεται πολύ βαριά μπορούμε, μετά από συνεννόηση με το δάσκαλο, να κόψουμε τα βασικά βιβλία σε μικρότερες ενότητες και να τα “δέσουμε” σε ένα βιβλιοπωλείο, ώστε να μειώσουμε το βάρος που μεταφέρει το παιδί στην καθημερινότητά του.