Τι είναι η Σπονδυλόλυση;

Σπονδυλόλυση ονομάζουμε το κάταγμα στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Εμφανίζεται  κυρίως   σε άτομα που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες  και αθλητές. Συνήθως,  προκαλείται από τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης και έκτασης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης,σε βάθος χρόνου.Ουσιαστικά,πρόκειται για μικροκατάγματα κόπωσης και συνοδεύονται από έντονο πόνο στην σπονδυλική στήλη.

Η διάγνωση γίνεται αρχικά με ακτινολογικό έλεγχο και σε δεύτερη φάση με σπινθηρογράφημα οστών. Για την αντιμετώπισή της,  συνήθως συνίσταται συντηρητική θεραπεία με την εφαρμογή ειδικού ορθοπαιδικού κηδεμόνα.

Τι είναι η Σπονδυλολίσθηση;

Η σπονδυλολίσθηση είναι μια πάθηση στην οποία ένας σπόνδυλος ολισθαίνει πάνω στον γεινονικό του.

Πρόκειται για μη φυσιολογική μετατόπιση,  πέρα από τα όρια της φυσιολογικής κίνησης της σπονδυλικής στήλης. Εκδηλώνεται με πόνο στη μέση και εάν συνυπάρχει πίεση σε νευρικό ιστό, προκαλεί πόνο στα πόδια, ενώ παράλληλα παρατηρείται δυσκαμψία στην προσβεβλημένη περιοχή, μυϊκή αδυναμία,  ή ακόμα και μούδιασμα στα πόδια. Το σώμα αλλάζει στάση,  σκύβοντας προς τα εμπρός και δημιουργεί λορδωτική εικόνα.

Η σπονδυλολίσθηση,  εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες. Μπορεί να είναι συγγενής,  (εκ γενετής), τραυματική,   ή και εκφυλιστική, την οποία  συναντάμε σε ηλικιωμένες γυναίκες,  με παθήσεις αρθρώσεων,  όπως για παράδειγμα οστεοαρθρίτιδα, από πέσιμο ή χτύπημα στη μέση, και παθολογική π.χ. σε όγκους της σπονδυλικής στήλης.

Διάγνωση-Θεραπεία

Η σπονδυλολίσθηση αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την κλινική εικόνα των διαγνωστικών εξετάσεων,  (ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία) και τη θεραπεία αντιμετώπισης που συστήνει ο  του θεράπον  ιατρός. Σε αρκετές περιπτώσεις συνιστάται συντηρητική θεραπεία,  με φυσιοθεραπεία και οσφυϊκό κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μετά από έξι μήνες ο κηδεμόνας αφαιρείται και επέρχεται οριστική ύφεση των συμπτωμάτων κατά 90%. Σε ασθενείς με έντονα συμπτώματα , που δεν ανταποκρίνονται στην συντηρητική αγωγή η σπονδυλολίσθηση αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση.

Τι είναι η Σπονδυλική Στένωση;

Σπονδυλική στένωση είναι η ελάττωση του χώρου στο σπονδυλικό σωλήνα.

Προκαλείται κυρίως από οστεοαρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης,  ή σε συνδυασμό  με κήλες   μεσοσπονδύλιου δίσκου. Αυτό,  έχει ως αποτέλεσμα,  τη συμπίεση και τον  στραγγαλισμό  των νευρικών στοιχείων  (μυελός-νεύρα). Οι ασθενείς νιώθουν πόνο στα άκρα και δυσκαμψία στην οσφύ. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις,  όπου υπάρχει πίεση του νωτιαίου  σάκου,  υπάρχει μούδιασμα, και αίσθηση βελόνων και καψίματος,  καθώς και έλλειψη ισορροπίας.  Εάν η στένωση αφορά στον αυχένα, τότε πρόκειται για αυχενική  μυελοπάθεια με συμπτώματα, τόσο στα χέρια, όσο και στα πόδια.

Παράλληλα, η πολύωρη ορθοστασία, το περπάτημα και η άρση βάρους,  αυξάνουν τα συμπτώματα.

Μείωση των συμπτωμάτων νιώθουν οι ασθενείς με δραστηριότητες,  που λυγίζουν ή δεν φορτίζουν τη σπονδυλική στήλη,  (όπως καθιστή ή ξαπλωτή θέση), λόγω αποσυμπίεσης του σπονδυλικού σωλήνα.Η διάγνωση γίνεται με ιστορικό,  κλινική αξιολόγηση,  ακτινογραφία, και μαγνητική ή αξονική τομογραφία.

Συνήθως, για τα άτομα που πάσχουν από σπονδυλική στένωση η εταιρεία Scoliosis SLC χρησιμοποιεί, ειδικούς, στηρικτικούς,  κηδεμόνες αποσυμπίεσης. Έτσι επιτυγχάνεται μείωση της λόρδωσης, μείωση του πόνου, δυνατότητα ορθοστασίας και μείωση όλων των αρνητικών συμπτωμάτων.