Η αυτοπεποίθηση είναι μια ‘στάση’ που επιτρέπει στο άτομο να έχει μια θετική αλλά και ρεαλιστική αντίληψη για τον εαυτό του και για τις ικανότητές του να χειρίζεται τις καταστάσεις ή τις δυσκολίες που το αφορούν. Πως μπορούμε όμως να έχουμε αυτοπεποίθηση όταν η εφηβεία μας πρέπει να προσαρμοστεί στον κηδεμόνα; Πως μπορούμε να αποφύγουμε την παγίδευση της ψυχής και του νου; Δυστυχώς ή ευτυχώς κηδεμόνας της ψυχής- στήριγμα της ψυχής , δεν έχει βρεθεί. Κηδεμόνας όμως – στήριγμα της σπονδυλικής στήλης- έχει βρεθεί και πρέπει να τον φορέσουμε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Έλλειψη αυτοπεποίθησης δεν σημαίνει έλλειψη ικανοτήτων. Σκέψεις όπως « πως είμαι έτσι» , «δεν θέλω να κυκλοφορώ» έχουν ακουστεί από κάθε έφηβο ο οποίος καλείται να φορέσει κηδεμόνα. Η δυσκολία στην αποδοχή κομπλιμέντων, η μειωμένη έμφαση στα θετικά στοιχεία του εαυτού, είναι παγίδες που μπορούν να εγκλωβίσουν τον έφηβο και να το κάνουν να χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις ικανότητές του.
Η κατανόηση της κατάστασης , του προβλήματος , της φάσης της οποίας βρισκόμαστε θα μας οδηγήσει στο πρώτο βήμα . Το επόμενο βήμα έχει να κάνει με απλές κινήσεις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από εμάς με που στόχο θα έχουν την τόνωση της αυτοπεποίθησής μας.
Αν έχουμε, για παράδειγμα , ένα αγαπημένο αξεσουάρ ή ένα ρούχο που όταν το φοράμε νιώθουμε πιο θελκτικοί, είναι σκόπιμο να το επιλέξουμε όταν θέλουμε να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας, να τονώσουμε την πίστη στον εαυτό μας και να φέρουμε σε πέρας μια δύσκολη προσπάθεια.
Μια καλή ιδέα είναι κάθε φορά που νιώθουμε αδύναμοι και χρειαζόμαστε μια ένεση αυτοπεποίθησης να απομονωνόμαστε για λίγο και να τεντώνουμε τα χέρια μας και τα πόδια μας όσο πιο πολύ μπορούμε.
Επίσης καλή ιδέα είναι η «τεχνική νοερής εικονοπλασίας». Σε αυτή τη διαδικασία φανταζόμαστε τον εαυτό μας έτσι όπως θέλουμε να γίνει. Σε αυτή τη διαδικασία ο εαυτό μας δίνει την εικόνα και το αποτέλεσμα του στόχου μας . Στην προκειμένη περίπτωση ένα τέλειο σώμα , εξασφαλίζοντας μια ζωή χωρίς πόνο και άλλου είδους θεραπείες.
Ευχαριστούμε ,για την συνεργασία, την Αντωνία Περίκου , ψυχολόγο υγείας.
Στο καβούκι του κηδεμόνα
18
Ιαν