“Athens Shoulder Course“στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Λούρος» του Νοσοκομείου Μητέρα
Η Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Υγεία διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το διεθνές σεμινάριο “Athens Shoulder Course”. Η διοργάνωση φέτος θα έχει διεθνή χαρακτήρα, αφού πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ιταλική Αρθροσκοπική Εταιρεία (Societa Italiana di Arthroscopia). Ο πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του σεμιναρίου, ορθοπαιδικός χειρουργός Εμμανουήλ Μπριλάκης, μίλησε για το στόχο και τις καινοτόμες ιδέες του σεμιναρίου.
Ποιος είναι ο στόχος και σκοπός του σεμιναρίου;
Σκοπός του Σεμιναρίου αυτού είναι να μοιραστούμε τις νέες και καινοτόμες ιδέες και να συζητήσουμε τα αμφιλεγόμενα θέματα που απασχολούν σήμερα την επιστημονική κοινότητα σχετικά με την αρθροσκοπική και ανοικτή χειρουργική του ώμου. Ο στόχος μας είναι οι παραπάνω διαδικασίες να προσεγγιστούν όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και πρακτικά και να έχουν άμεση επίδραση στην καθημερινή πρακτική των συμμετεχόντων.
Ποια είναι τα πρωτοποριακά σημεία και στοιχεία του σεμιναρίου;
Κατ’ αρχήν είναι ένα Σεμινάριο που θα συμμετέχουν ορισμένοι από τους καλύτερους Ευρωπαίους και μερικοί από τους πιο χαρισματικούς Έλληνες χειρουργούς ώμου. Ορισμένοι από αυτούς διαμορφώνουν την τρέχουσα Επιστημονική πρακτική στα θέματα της εξειδίκευσής τους. Όλοι αυτοί θα μοιραστούν την εμπειρία τους μέσα από ομιλίες και συζήτηση, αλλά και μέσα από πρακτική άσκηση με τους συμμετέχοντες. Περιλαμβάνει ζωντανή μετάδοση χειρουργείων, έτσι ώστε να ζήσει ο κάθε συμμετέχων την αγωνία και την ετοιμότητα του Χειρουργού σε προβλήματα που ανακύπτουν. Τέλος, θέλει να φέρει σε επαφή την Χειρουργική του Ώμου με τους Φυσιοθεραπευτές για να υπάρχει καλύτερη και αποδοτικότερη συνεργασία και κατ’ επέκταση ωφέλεια για την αποκατάσταση του ασθενούς.
Πως συνδυάζεται στο τομέα της Χειρουργικής Ώμου η καινοτομία και η τεχνολογία ;
Η αρθροσκοπική χειρουργική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τεχνολογία, μιας και η επεμβάσεις γίνονται με μικρές κάμερες και ειδικά εργαλεία που εισέρχονται στην άρθρωση του ώμου μέσα από μικρές οπές περίπου 5 χιλιοστών. Η εξέλιξη στην ανάλυση των εικόνων, στα εμφυτεύσιμα υλικά και στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, είναι ταχύτατη και επηρεάζει άμεσα το τελικό αποτέλεσμα. Όμως, ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι στις μέρες μας η εξέλιξη στην ολική αρθροπλαστική του ώμου, στην αλλαγή της άρθρωσης δηλαδή, μιας και μπορούμε να επιτύχουμε πράγματα που μόλις λίγα χρόνια πριν, έμοιαζαν ακατόρθωτα.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πιθανόν αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Ορθοπαιδικοί σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους Ορθοπαιδικούς;
Γενικά δεν νομίζω ότι υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές, μιας και συζητώντας με Ευρωπαίους συναδέρφους ανακαλύπτουμε ότι τα προβλήματα είναι κοινά. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, πολλοί Έλληνες διακρίνονται σε Ευρωπαϊκές Επιστημονικές εταιρείες όντας ενεργά μέλη ή συμμετέχοντας σε διοικητικές θέσεις.