Εκδηλώσεις

“Συνήθη και ενδιαφέροντα θέματα της Ορθοπαιδικής Παίδων”

ΤΑΚΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΩΝ

 ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

“Συνήθη και ενδιαφέροντα θέματα της Ορθοπαιδικής Παίδων” είναι το κεντρικό θέμα της Επιστημονικής Ημερίδας , η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου,   στο αμφιθέατρο   Παύλος Κονιαλίδης, της Ελληνικής Εταιρείας  Χειρουργικής Ορθοπαιδικής  και Τραυματολογίας.

Ο κλάδος της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής  που ασχολείται με τη διαγνωστική προσέγγιση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση παθήσεων του μυοσκελετικού στη βρεφική και παιδική ηλικία έχει δύο τουλάχιστον εμπόδια να υπερπηδήσει: α) τη δυσχέρεια λήψης ενός σαφούς ιστορικού από ασθενείς που κατά τεκμήριον αδυνατούν να συνεργαστούν ή από γονείς αμήχανους και αδαείς που αγωνίζονται να ενημερωθούν μέσω του Διαδικτύου και β) την αδυναμία απρόσκοπτης κλινικής εξέτασης ασθενών που αντιδρούν και κλαίνε διαρκώς, κατειλημμένοι προφανώς από τον αρχέτυπο φόβο της άσπρης μπλούζας! Ταυτόχρονα, το έλλειμμα γνώσης πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τον ευαίσθητο αναπτυσσόμενο σκελετό, καθιστά την Ορθοπαιδική Παίδων δυσπρόσιτη και αινιγματική.

“Αυτές τις δυσκολίες προσπαθεί ν’ αμβλύνει η Επιστημονική Ημερίδα, η αφιερωμένη στα “Συνήθη και ενδιαφέροντα θέματα της Ορθοπαιδικής Παίδων”, μέσω μιας πλειάδας συναδέλφων που υπηρετούν επί δεκαετίες τον κλάδο και μιας προσεγμένης θεματολογίας, ποικίλης και αντιπροσωπευτικής. “Ιδιοτελής μας στόχος παραμένει η ουσιαστική προσέγγιση σε παρόμοια θέματα από τους νέους συναδέλφους, ώστε η προσπάθεια να έχει συνέχεια και στο μέλλον” επισημαίνει  στο εισαγωγικό σημείωμα ο   Δρ. Ν. Μαρκέας, γενικός γραμματέας  Κ.Ε.Ο.Χ.

Η θεματολογία και οι ενότητες της Ημερίδας είναι :

09.30 – 10.00 Οστεομυελίτιδες – Σηπτικές αρθρίτιδες

Μαριάννα Πετρά

10.00 – 10.30 Οσφυαλγία στην παιδική ηλικία

Ευγένιος Βλάχος

10.30 – 11.00 Χωλότητα σε παιδιά και εφήβους

Δημήτριος Μεταξιώτης

11.00 – 11.30 Ιδιοπαθής σκολίωση: Χειρουργική αντιμετώπιση

Παναγιώτης Κράλλης

12.00 – 12.30 Κατάγματα στην περιοχή του αγκώνα (πλην υπερκονδυλίων)

Παναγιώτης Σαμέλης

12.30 – 13.00 Συγγενής ραιβοϊπποποδία: Σύγχρονες απόψεις

Ιωάννης Αναστασόπουλος

13.00 – 13.30 Αναπτυξιακό δυσπλαστικό ισχίο

Νικόλαος Μαρκέας

13.30 – 14.00 Διαγνωστική προσέγγιση των οστικών όγκων

Χρήστος Ζαμπακίδης