Οι συσκευές και τα apps που μετρούν τα βήματα που κάνουμε κάθε μέρα, μπορεί να βλάπτουν αντί να ωφελούν την υγεία, υποστηρίζει ένας κορυφαίος ειδικός στην Πληροφορική. Σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS 2017) που διεξήχθη στη Βοστώνη, ο δρ Γκρεγκ Χάγκερ, καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη, είπε ότι το πρόβλημα αφορά τα βοηθήματα της φυσικής κατάστασης που συνιστούν στους χρήστες τους να κάνουν 10.000 βήματα την ημέρα.
Όπως εξήγησε, η σύσταση αυτή δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση και θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των πασχόντων από χρόνια νοσήματα.
«Μερικοί από εσάς μπορεί αυτή τη στιγμή να φοράτε ένα ρολόι, το οποίο σας προειδοποιεί όταν φτάσετε στα 10.000 βήματα, αλλά γιατί είναι σημαντικά τα 10.000 βήματα; Και γιατί να είναι 10.000;» είπε, απευθυνόμενος στους συνέδρους. Όπως εξήγησε, ο αριθμός αυτός εμφανίσθηκε για πρώτη φορά σε ιαπωνική μελέτη του 1960, η οποία έδειξε ότι εκείνη την εποχή ο μέσος άνδρας στη χώρα έκανε καθημερινά 10.000 βήματα και έκαιγε σχεδόν 3.000 θερμίδες.
«Σε αυτή τη μελέτη βασίζονται όσοι συνιστούν 10.000 βήματα την ημέρα. Είναι, όμως, αυτός ο σωστός αριθμός για όλους εμάς, μέσα σε αυτό το δωμάτιο; Ουδείς γνωρίζει. Είναι απλώς ένας αριθμός που τοποθετήθηκε στα activitytrackers (σ.σ. είναι επίσης γνωστά ως ποδόμετρα ή βηματομετρητές) και στα apps», είπε. «Ο κόσμος όμως που χρησιμοποιεί αυτά τα βοηθήματα δεν κατανοεί κατ’ ανάγκην τι ακριβώς του λένε, ενώ αν κάποιος δεν είναι σωματικά ικανός να φτάσει στα 10.000 βήματα και παρ’ όλα αυτά επιμένει να το κάνει, μπορεί τελικά να βλάψει την υγεία του..