Νέα

Τα οστά δεν χρειάζονται υπερβολική ποσότητα ασβεστίου

Η πολύ αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων δεν μπορεί να δυναμώσει τα οστά και να αποτρέψει την οστεοπόρωση, ισχυρίζονται ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία.

Σε δύο μελέτες που δημοσιεύουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), συμπεραίνουν ότι ούτε τα κατάγματα μπορεί να αποτρέψει στους ηλικιωμένους, επομένως δεν αιτιολογούνται οι ισχύουσες συστάσεις προς τους ηλικιωμένους.
Για να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα, ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία με επικεφαλής τον δρα Μαρκ Μπόλλαντ, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα προγενέστερων μελετών που αφορούσαν την λήψη ασβεστίου από άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω.

«Στην πρώτη μελέτη μας ανακαλύψαμε ότι η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου από τη διατροφή ή τα συμπληρώματα παρέχει μικρές (1% έως 2%) αυξήσεις στην οστική πυκνότητα, οι οποίες είναι απίθανο να οδηγήσουν σε κλινικώς σημαντικές μειώσεις του κινδύνου κατάγματος», δήλωσε ο δρ Μπόλλαντ.

«Στην δεύτερη μελέτη διαπιστώσαμε πως η πρόσληψη ασβεστίου από τη διατροφή δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο καταγμάτων». «Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι συστάσεις για αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου πέραν όσου περιέχει μία φυσιολογική, ισορροπημένη διατροφή», υποστήριξε σε ένα άρθρο του που συνοδεύει τις νέες μελέτες ο δρ Καρλ Μίκαελσον, καθηγητής Ορθοπεδικής στο Τμήμα Χειρουργικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, στην Σουηδία. Και προσθέτει: «Οι περισσότεροι άνθρωποι που αυξάνουν πολύ την πρόσληψη ασβεστίου μετά τα 50 τους δεν αποκομίζουν οφέλη από αυτό, ενώ αντιθέτως εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως γαστρεντερικά προβλήματα».