Και οι μελέτες πλέον επιβεβαιώνουν την άποψη ότι “κοντά στη θάλασσα είναι καλό για την υγεία”.
Κατά γενική παραδοχή το κολύμπι στη θάλασσα και γενικά η επαφή με το νερό είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη ψυχή και το σώμα, καθώς το θαλασσινό νερό είναι δύναμη ζωής. Μας διεγείρει, μας ανανεώνει, μας αναζωογονεί και μας προστατεύει.
Tο θαλασσινό νερό και το κολύμπι, είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες σε διάφορες παθήσεις, αλλά και για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, τη χαλάρωση και την ευεξία που προσφέρουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τα μπάνια στη θάλασσα μπορούν να βοηθήσουν σε προβλήματα αϋπνίας, χρόνιας κόπωσης και έντονου στρες.
Το σώμα μέσα στο νερό δέχεται μια διαρκή πίεση με φορά από την περιφέρεια (κάτω άκρα) προς το κέντρο (κορμός), έτσι ώστε να ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος.
Σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και αρθρίτιδες
Στη θάλασσα η σπονδυλική στήλη καθώς και ολόκληρο το σώμα αφήνεται (χωρίς την επιμονή της βαρύτητας) να πάρει τη θέση και τη στάση που του πρέπει.
Η άσκηση μέσα στο νερό της θάλασσας, λόγω της άνωσης, δεν φορτίζει ευαίσθητα σημεία του σώματός , όπως η σπονδυλική στήλη και τα γόνατα.
Πολλαπλές έρευνες έχουν δείξει ότι η αρθρίτιδα και η ινομυαλγία αντιδρούν πολύ θετικά σε ένα πρόγραμμα ασκήσεων στο νερό. Οι καθημερινές ασκήσεις και το ήπιο κολύμπι βελτιώνουν την αιμάτωση όλων των αρθρώσεων ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνουν το μυϊκό σύστημα. Είναι καλό να αποφεύγεται το έντονο κολύμπι, ειδικά το ελεύθερο και το ύπτιο σε οξείς τραυματισμούς των άνω άκρων και τις σπονδυλικής στήλης, αλλά όχι απαραίτητα και σε αρθριτικές καταστάσεις.
Ενδέχεται η επαφή με την πολύ κρύα θάλασσα να επιδεινώσει τους πόνους σε περιπτώσεις όπου λόγω κάποιας πάθησης, υπάρχουν έντονοι μυϊκοί πόνοι -αυτοί συνοδεύουν συνήθως παθήσεις της σπονδυλικής στήλης (π.χ., οσφυαλγία)- ή πόνοι στις αρθρώσεις, όταν υπάρχει μία αρθρίτιδα στις περιφερικές αρθρώσεις (π.χ., στο γόνατο). Aυτό συμβαίνει επειδή -λόγω του κρύου- ο μυς κάνει σύσπαση, σφίγγεται δηλαδή, και κατ’ επέκταση προκαλείται πόνος τόσο στον ίδιον όσο και στις αρθρώσεις. Eπίσης, για λόγους που δεν είναι απολύτως διευκρινισμένοι, άτομα που υποφέρουν από πολυαρθρίτιδα (πολυαρθρικό σύνδρομο) και βρίσκονται σε κρίση παρουσιάζουν επιδείνωση της κατάστασής τους όταν μπαίνουν στη θάλασσα.
Σε κρύες θάλασσες είναι καλό να σκουπίζουμε το νερό από το σώμα μας άμεσα μετά την έξοδο και να καθόμαστε λίγο στον ήλιο μέχρι να απορροφάται όλη η υγρασία.
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι εκτός από το νερό το περπάτημα στην άμμο, ενισχύει την ισορροπία, τη σταθερότητα και την αντοχή του σώματος .
Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να περπατήσετε είναι η αναζήτηση αχιβάδων, κοχυλιών και άλλων “καρπών” της θάλασσας, ή ακόμα και η προσπάθεια να εντοπίσετε μικρά καβούρια ψάχνοντας από τη μία παραλία στην άλλη .