Νέα

Το παιδί μου πάσχει από σκολίωση και όχι από σχολείωση

«Το παιδί μου γέρνει», «στραβώνει η πλάτη του», «πάσχει από… σχολείωση»: αυτές είναι μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούν οι γονείς για να περιγράψουν την πιο συνηθισμένη διαταραχή της σπονδυλικής στήλης στα παιδιά.

Η σκολίωση είναι μία παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης κατά την οποία παρατηρείται πλάγια κλίση σε συνδυασμό συνήθως με στροφή των σπονδύλων. Αυτό έχει ως συνέπεια να χάνει η σπονδυλική στήλη το φυσικό σχήμα της  χωρίς όμως απαραίτητα να εκδηλωθούν συμπτώματα (π.χ. πόνος, δυσκαμψία, δυσφορία).

Αυτός είναι ο λόγος που δίχως τακτικό έλεγχο από τον παιδίατρο μπορεί να μην γίνει αντιληπτή πριν από τη μέση ηλικία, παρότι στο 85% των περιπτώσεων εμφανίζεται σε ηλικία 10-15 ετών.Υπολογίζεται ότι το 2-3% του πληθυσμού παγκοσμίως πάσχει από σκολίωση, με τα πάσχοντα κορίτσια να είναι τετραπλάσια από τα αγόρια.

Πως μπορούν όμως οι γονείς να εντοπίσουν την σκολίωση στο πρώτο στάδιο της εμφάνισης της ;Τα σημεία ένδειξης είναι τα εξής :

  1. Η διαφορά στο ύψος των ώμων
  2. Η ασυμμετρία της ωμοπλάτης
  3. Η αλλοιωμένη γραμμή της σπονδυλικής στήλης
  4. Η ασυμμετρία της μέσης γραμμής
  5. Η ασυμμετρία των πλευρών όταν το παιδί σκύβει προς τα εμπρός.

Μετά τον ιατρικό έλεγχο θα καθοριστεί ο τρόπος αντιμετώπισης, που εξαρτάται από την ηλικία, την παθολογία, την αιτιολογία και τον βαθμό εξέλιξης της σκολίωσης. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή/και χειρουργική.

Το Scoliosis SLC είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα συντηρητικής αντιμετώπισης παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης.