Τα παιδιά από την ώρα που μαθαίνουν να περπατούν είναι από τη φύση προικισμένα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, με τέλεια στάση σώματος. Καθώς μεγαλώνουν όμως, ιδιαίτερα τα παιδιά σχολικής ηλικίας, διάφοροι παράγοντες ή κακές συνήθειες μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που στέκονται, κάθονται ή ξαπλώνουν. Η τηλεόραση, η χρήση του υπολογιστή, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η έλλειψη άσκησης, η συνήθεια να μελετούν στο κρεβάτι ή να τρώνε στο τραπέζι γέρνοντας από τη μια πλευρά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη στάση του σώματός τους.
Η σωστή στάση σώματος δεν είναι όμως μόνο θέμα αισθητικής. Κρατώντας τους μυς, τις αρθρώσεις και γενικότερα το μυοσκελετικό σύστημα σε αρμονία, μπορεί κάποιος να προλάβει σημαντικά προβλήματα όπως μυαλγίες και αρθραλγίες. Μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή του και κατ’ επέκταση την οξυγόνωση των μυών, να ελαττώσει την πιθανότητα τραυματισμών, τους πόνους στην πλάτη και τις κεφαλαλγίες και γενικότερα να ζει με λιγότερες καταπονήσεις .
Τι πρέπει όμως να προσέχετε στα παιδιά σας για να αποφύγουν προβλήματα στο μέλλον;
-Προτρέψτε το παιδί σας να «τραβάει» πίσω τους ώμους. Μια άλλη άσκηση σώματος είναι να «τραβά» το σαγόνι μέσα στο στήθος, πράγμα που βοηθά το σώμα να ευθυγραμμιστεί.
-Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο γραφείο που θα μελετάει, στην καρέκλα και το κυριότερο στη θέση του υπολογιστή – τα μάτια πρέπει να είναι σε ευθεία με το ύψος της οθόνης του υπολογιστή. Τα πόδια του παιδιού πρέπει να πατούν στο πάτωμα και να σχηματίζουν (όπως και τα χέρια) γωνία 90 μοιρών.
-Ενθαρρύνετε το παιδί να γυμναστεί. Οι δυνατοί κοιλιακοί και οι μύες της πλάτης βοηθούν το παιδί να την κρατά ίσια.
-Δώστε το καλό παράδειγμα, μιας και τα παιδιά μιμούνται τους μεγάλους. Γι’ αυτό, μην ξεχνάτε να έχετε κι εσείς τη σωστή στάση σώματος: ψηλά το κεφάλι, ίσια την πλάτη και μέσα την κοιλιά.