Αρθρογραφία

Τρομοκρατία και τροχαία ατυχήματα στο 73ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας

Η  Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας πραγματοποίησε   με επιτυχία,  το 73ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας , το οποίο έλαβε χώρα  στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Hilton, 11-14 Οκτωβρίου 2017.

Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό  συμμετείχαν στις εργασίες ,  ενός συνεδρίου , υψηλού επιστημονικού επιπέδου. Στο επιστημονικό πρόγραμμα είχε συμπεριληφθεί σημαντικός αριθμός διαλέξεων, αντιπαραθέσεων και συμποσίων, στα οποία συμμετείχαν  εκλεκτοί επιστήμονες , ενώ επίσης πραγματοποιήθηκαν  διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες Φυσικοθεραπευτών καθώς επίσης και η 3η Νοσηλευτική Ορθοπαιδική Ημερίδα.

Η διαχείριση πολυτραυματία μετά από τρομοκρατική επίθεση, τραύματα από πυροβόλο όπλο και εκρηκτικούς μηχανισμούς καθώς και από τροχαία ατυχήματα, βρέθηκαν  στο επίκεντρο του 73ου Συνεδρίου Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας. Πρόκειται για κρίσιμα θέματα της σύγχρονης εποχής, όπως επισήμαναν οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (Ε.Ε.Χ.Ο.Τ.), αναφέροντας ενδεικτικά πως το ορθοπαιδικό τραύμα είναι πάνω από 65% στα τροχαία ατυχήματα.

Το εφετινό Συνέδριο έχει επετειακή σημασία καθώς συμπληρώθηκαν 80 χρόνια επιτυχούς επιστημονικής πορείας της Ορθοπαιδικής Εταιρίας από την ίδρυση της. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. κ. Παντελής Νικολάου ανακοίνωσε  ότι το πρόγραμμα επιμόρφωσης ορθοπαιδικών ιατρών στο εξωτερικό, που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής, το 2019 θα λειτουργήσει στην Ελλάδα – εφέτος το «σχολείο» λειτουργεί στην Πορτογαλία.
Την εξειδικευμένη και σύγχρονη θεματολογία του Συνεδρίου επιμελήθηκε ο  κ. Παναγιώτης Ευσταθίου, Πρόεδρος Ε.Ε.Χ..Ο.Τ. 2016. Ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος, Αντιπρόεδρος Ε.Ε.Χ.Ο..Τ.,   παρουσίασε την εξέλιξη της αθλητιατρικής και το προφίλ ενός νεαρού αθλητή υψηλού επιπέδου.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν και άλλες επιστημονικές Εταιρείες όπως: η Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, η Ελληνική Αθλητιατρική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας, η Ορθοπαιδική Τραυματολογική Εταιρεία Μακεδονίας-Θράκης και η Ελληνική Εταιρεία Μυοσκελετικής Ακτινολογίας.